Σε μια κρίσιμη καμπή για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην κατανομή των πόρων για την πυροπροστασία του 2026, με την Ήπειρο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω του ορεινού της όγκου και των εκτεταμένων δασικών εκτάσεων αλλά και των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού.
Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος υπέγραψε μια απόφαση με αυξημένα κονδύλια κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, η πραγματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει δύσκολη.
Τα συνολικά 2.141.000 ευρώ που κατανέμονται στους 18 Δήμους της Ηπείρου θεωρούνται «σταγόνα στον ωκεανό» από τους αιρετούς της περιοχής, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν ένα τεράστιο φάσμα δράσεων με περιορισμένους πόρους.
Το συνολικό «ταμείο» της Ηπείρου και οι πρωταθλητές της χρηματοδότησης
Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία των Δήμων της Ηπείρου ανέρχεται στα 2.141.000 ευρώ.
Στον νομό Ιωαννίνων, ο οποίος απορροφά και τη μερίδα του λέοντος λόγω γεωγραφικής έκτασης, το Ζαγόρι λαμβάνει 157.000 ευρώ, ακολουθούμενο από την Κόνιτσα με 146.000 ευρώ και το Πωγώνι με 143.000 ευρώ.
Στην Άρτα, ο Δήμος Αρταίων ενισχύεται με 137.000 ευρώ, ενώ στη Θεσπρωτία η Ηγουμενίτσα λαμβάνει 123.000 ευρώ.
Στην Πρέβεζα, τα ποσά κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον κεντρικό Δήμο να λαμβάνει μόλις 89.000 ευρώ, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για την επάρκεια της θωράκισης σε τουριστικές περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα.
Αναλυτικά η κατανομή
εριφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (Σύνολο: 1.054.000 €)
- Δήμος Ζαγορίου: 157.000 €
- Δήμος Κόνιτσας: 146.000 €
- Δήμος Πωγωνίου: 143.000 €
- Δήμος Ιωαννιτών: 137.000 €
- Δήμος Ζίτσας: 126.000 €
- Δήμος Δωδώνης: 125.000 €
- Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: 111.000 €
- Δήμος Μετσόβου: 103.000 €
Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (Σύνολο: 380.000 €)
- Δήμος Αρταίων: 137.000 €
- Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων: 99.000 €
- Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη: 81.000 €
- Δήμος Νικολάου Σκούφα: 63.000 €
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (Σύνολο: 345.000 €)
- Δήμος Ηγουμενίτσας: 123.000 €
- Δήμος Φιλιατών: 120.000 €
- Δήμος Σουλίου: 102.000 €
Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (Σύνολο: 240.000 €)
- Δήμος Πρέβεζας: 89.000 €
- Δήμος Ζηρού: 82.000 €
- Δήμος Πάργας: 67.000 €
Οι υποχρεώσεις των Δήμων και το «αγκάθι» του κόστους λειτουργίας
Με αυτά τα κονδύλια, οι Δήμοι της Ηπείρου καλούνται να φέρουν εις πέρας ένα βαρύ πρόγραμμα προληπτικών ενεργειών. Από τον καθαρισμό της βλάστησης σε άλση και πάρκα μέχρι τη συντήρηση του δύσκολου δασικού οδικού δικτύου σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες, οι ανάγκες είναι τεράστιες.
Επιπλέον, τα ποσά αυτά πρέπει να καλύψουν την απομάκρυνση υπολειμμάτων καθαρισμού από ιδιωτικά οικόπεδα, την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων, αλλά και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού όπως βυτιοφόρα και γεννήτριες.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα εντοπίζεται στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, καθώς τα καύσιμα, οι υπερωρίες του προσωπικού και οι μισθώσεις οχημάτων απορροφούν ταχύτατα τη χρηματοδότηση, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για μόνιμες υποδομές προστασίας.
Η «ψαλίδα» ανάμεσα στις κρατικές επιχορηγήσεις και τις πραγματικές ανάγκες
Παρόλο που η εθνική χρηματοδότηση αυξήθηκε στα 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2026, η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το κόστος της πυροπροστασίας έχει εκτοξευθεί λόγω της κλιματικής κρίσης.
Οι Δήμοι της Ηπείρου επισημαίνουν ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση δεν συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους.
Η κάλυψη δαπανών για την αποφυγή πυρκαγιών και η προστασία της ζώνης μίξης δασών και κατοικημένων περιοχών απαιτούν μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μέσα, τα οποία είναι αδύνατον να εξασφαλιστούν με τα τρέχοντα ποσά, αφήνοντας την περιοχή εκτεθειμένη σε περίπτωση ενός δύσκολου καλοκαιριού.