Ήπειρος: Συμφωνία της φύσης

HPEIROS ETHNOS

HPEIROS ETHNOSΗ Ήπειρος είναι μια αληθινή συμφωνία της φύσης,, της Ιστορίας και της ανθρώπινης τέχνης. Στα Ιωάννινα, στην Αρτα, στη Θεσπρωτία και στην Πρέβεζα αποκαλύπτεται βήμα βήμα ένας ανεπανάληπτος πλούτος παράδοσης, πολιτισμού και σπάνιας φυσικής ομορφιάς που δύσκολα περιγράφεται με λόγια

Θα μπορούσες απλώς να πεις πως η Ηπειρος είναι μια από τις πιο παρθένες και αμόλυντες περιοχές της Ελλάδας, μα κι αυτό ακόμα θα ήταν άδικο, γιατί δεν θα είχες αποκαλύψει παρά μονάχα ένα μικρό μέρος από την τεράστια σημασία της.

 

Θα μπορούσες να σταθείς στο ασύγκριτης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, στις βουνίσιες εικόνες που παραπέμπουν σε «αυθεντική Ελλάδα», με τα δεκάδες παραδοσιακά χωριά που φιγουράρουν ανάμεσα στα πιο γραφικά ολόκληρης της χώρας.

Θα μπορούσες ακόμα να πεις για την τεράστια ιστορική σημασία της περιοχής, για τους αρχαιολογικούς της χώρους και τα ιστορικά μνημεία που σημάδεψαν ολόκληρες εποχές, για τους ήρωες που γεννήθηκαν και έδρασαν στην Ηπειρο και συνέδεσαν το όνομά τους με ιστορικούς αγώνες.

Θα μπορούσες να μιλήσεις για τον λαϊκό πολιτισμό και τα επιτεύγματα των ντόπιων μαστόρων που άφησαν (και αφήνουν) τη σφραγίδα τους φαρδιά-πλατιά στη λαϊκή τέχνη. Χίλια δυο πράγματα μπορείς να πεις για την Ηπειρο και τους ανθρώπους της, για τα μνημεία και την παράδοσή της. Και όλα θα είναι αληθινά• μα την αληθινή αίσθηση που σου χαρίζει η Ηπειρος θα πρέπει να τη νιώσεις από πρώτο χέρι.

Μόνο σαν έρθεις στα Ιωάννινα και περπατήσεις στα παλιά σοκάκια, μόνο σαν διασχίσεις τη λίμνη και φτάσεις στο Νησάκι θα αρχίσεις να παίρνεις μια αληθινή γεύση από τη μεγάλη πρωτεύουσα της Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: Έθνος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ