Ήπειρος… σε αναζήτηση εργατών γης…

ergates gis

Εργάτες γης ακόμη και από το Μπαγκαλντές αναζητά η Ήπειρος όμως δεν βρίσκει. Περιφέρεια και Δήμοι επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο το επόμενο διάστημα.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στην Κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία εδώ και καιρό, χωρίς όμως μέχρι τώρα, οι θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν να δίνουν και λύσεις.

Από όσα ανέφερε στην Άρτα ο Υπουργός Εσωτερικών μάλλον δύσκολα θα αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς. Αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, αλλά υπάρχουν και περιορισμοί.

Για αρκετά χρόνια ο ελληνικός πρωτογενής τομέας στηρίχθηκε κυρίως στα χέρια των Αλβανών αλλά και των Βορειοηπειρωτών που είχαν έρθει από την γείτονα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως οι άνθρωποι αυτοί αναζήτησαν καλύτερες δουλειές ή επέστρεψαν στον τόπο τους και έχουν κάνει τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει Αλβανός που θα επιλέξει να έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί στον πρωτογενή τομέα.

Τα τελευταία χρόνια την θέση τους πήραν κυρίως Πακιστανοί. Σταδιακά όμως εγκατέλειψαν και τώρα οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές είναι μία από τις λύσεις που αναζητούνται.

Στην Ελλάδα για να μπορέσει ένας οικονομικός μετανάστης να κινηθεί ελεύθερα χρειάζεται να παρέλθουν επτά έτη. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία ολοκληρώνει την αντίστοιχη διαδικασία σε τρία χρόνια.

Σταδιακά πολλοί από τους εργάτες γης στην χώρα μας έφυγαν προς την Ιταλία. Εκεί ο μέσος όρος του μεροκάματου είναι στα 40 ευρώ και το μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τα χίλια ευρώ.

Αν το επόμενο διάστημα δεν βρεθεί νομοθετική λύση, τότε η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου θα γίνει πολύ δύσκολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ