Ήπειρος Κροατία, σε δρόμους κοινούς…

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα Aleksandar Sunko.

Σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, αντηλλάγησαν απόψεις για τη συνεργασία της Περιφέρειας με αντίστοιχες της Κροατίας, στο πλαίσιο της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου με έμφαση στον τουρισμό και στην προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν οι προοπτικές ναυτιλιακής σύνδεσης της Ηγουμενίτσας με το Ντουμπρόβνικ, ως και ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου σύνδεσης των δύο χωρών μέσω Ηπείρου.

Στο δημαρχείο Ιωαννίνων ο Πρέσβης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον αντιδήμαρχο τουρισμού Νίκο Γκόλα.

Ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος καθώς και για την αδελφοποίηση με το Ντουμπρόβνικ, το οποίο θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του δήμου στο τέλος του μήνα.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την χαρά του για την εξέλιξη αυτή και ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την συμβολή του.

Ο Κροάτης διπλωμάτης που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ήπειρο τόνισε ότι στόχος του είναι να υπάρξουν συνεργασίες που  «θα ζωντανέψουν ξανά τις διασυνδέσεις που υπήρχαν παλαιότερα μεταξύ της Ελλάδας και περιοχών της Κροατίας, είτε ακτοπλοϊκά είτε αεροπορικώς».

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας τόνισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την θαλάσσια διασύνδεση της Ηγουμενίτσας με την Κροατία  «γιατί θεωρούμε ότι έτσι θα έχουμε μια ακόμα πύλη εισόδου στην περιοχή μας. Παράλληλα, δεν ξεχνάμε την οδική σύνδεση που είναι εξίσου σημαντική και για την οποία έχουμε την όρεξη και τη δύναμη να τη διεκδικήσουμε. Ακόμα πιο άμεσα όμως, θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε στο πεδίο των σχολικών εκδρομών, καθώς χιλιάδες μαθητές από την Κροατία επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι ένα μερίδιο απ’ αυτούς δικαιούμαστε κι εμείς στα Γιάννενα και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Στην Ηγουμενίτσα

Ο Πρέσβης της Κροατίας συνοδευόμενος από τον Πληρεξούσιο Υπουργό της πρεσβείας κ. Zvonimir Sviben, συναντήθηκε στην Ηγουμενίτσα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος κ. Ανδρέα Νταή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην οποία παρευρέθησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος κ. Ευάγγελος Χίσσας και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Σπυρίδων Τζάφος.

Σκοπός της επίσκεψης στο λιμένα Ηγουμενίτσας ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν το λιμένα Ηγουμενίτσας και το ρόλο του, ως σημαντικό σημείο σύνδεσης με τις Βαλκανικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκαν δυνατότητες, τρόποι και ιδέες περαιτέρω προώθησης στους τομείς που άπτονται της αρμοδιότητας του Λιμένα. Επιπλέον, εντοπίσθηκαν τομείς κοινών δραστηριοτήτων, στους οποίους υφίστανται προοπτικές συνεργασίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας προς αμοιβαίο όφελος.

Ο κ. Νταής απέδωσε έμφαση στον σημαντικό ρόλο του λιμένα της Ηγουμενίτσας στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, καθώς και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της θέσης του στη σύνδεση Δύσης και Ανατολής. Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες και τις σύγχρονες υποδομές του Λιμένα Ηγουμενίτσας  και τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί στην θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής. Τόνισε δε το ρόλο του λιμένα Ηγουμενίτσας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και συγκεκριμένα στους διαδρόμους της Ανατολικής Μεσογείου, της Σκανδιναβίας-Μεσογείου και της Βαλτικής – Αδριατικής στην διεύρυνση του διαμετακομιστικού εμπορίου και την ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών, προς όφελος των χρηστών της εφοδιαστικής αλυσίδας που εξυπηρετούνται από τους εν λόγω μεταφορικούς διαδρόμους.

Τέλος, ο κ. Νταής διαβεβαίωσε ότι για όσα ζητήματα άπτονται συνεργασίας θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Sunko, με σκοπό την εποικοδομητική ανατροφοδότηση.

Επόμενο βήμα, μετά την χθεσινή συνάντηση και με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Λιμένα Ηγουμενίτσας με την Κροατία, θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων με το Λιμένα του Zadar.

 

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ