Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία.. Κοινή πίεση για τη σιδηροδρομική σύνδεση!

kalampaka

Το αίτημα για την επικαιροποίηση της μελέτης σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου για την οποία μάλιστα υπάρχουν εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι δεν φτάνει στα συναρμόδια υπουργεία.

Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης κάνουν… μπαλάκι την ευθύνη για την διάθεση της απαιτούμενης εθνικής συμμετοχής ώστε να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Η Ήπειρος στο αίτημα αυτό βρίσκει σύμμαχο την Δυτική Μακεδονία. Κι αυτό αποτυπώθηκε στη συνάντηση που είχαν οι Διοικούσας Επιτροπές του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε «κρίθηκε ως κύριο αναπτυξιακό έργο για τις δύο περιοχές η σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμπάκας, με τα Ιωάννινα και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μετά μάλιστα από την έγκριση της μελέτης που αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμπάκας με τα Κοίλα Κοζάνης και εν συνεχεία με την Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα. Με αφορμή την απολιγνιτοποίηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, προγραμματίζονται επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες ήδη βρίσκονται στη φάση των σχεδιασμών και μετά τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο περιοχών και την πρόσβαση στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για  υψηλή ανάπτυξη στις δύο περιοχές».EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • tee dioikouses

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο τμημάτων με σύσταση Ομάδων εργασίας, που θα αφορούν την ανάδειξη των ορεινών όγκων που αποτελούν και τα όρια μεταξύ των δύο Περιφερειών. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η καταγραφή των προσβάσεων και των προβλημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με βασική επιδίωξη την κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση τμημάτων και υποδομών για την ομαλή διέλευση των τουριστών και των παραγωγών. Επίσης αποφασίστηκε η καταγραφή όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, με σκοπό να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά υποδομές και παραγωγικές δραστηριότητες, για μια ήπια ανάπτυξη της περιοχής σεβόμενοι το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και την μορφολογία της περιοχής.

Επιπλέον κατατέθηκε μια πρόταση για τη δημιουργία δικτύου λιμνιαίων πόλεων και ανάδειξης του υγρού στοιχείου για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Καστοριάς, αλλά και του οικοσυστήματος του Αώου, ώστε με τη συνεργασία των δύο Περιφερειακών τμημάτων να γίνουν προσπάθειες για δράσεις που αφορούν την προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα να αναδειχθούν σημαντικά μνημεία τα οποία  θα συμβάλλουν στην διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσουν την προσπάθεια για προβολή και ανάδειξη της Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής. Όλες οι παραπάνω συνέργειες θα μπορούν να ενταχθούν και σε Διευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη συμμετοχή των Δύο Περιφερειακών Τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων των παραπάνω δράσεων.

Ταυτόχρονα δόθηκε έμφαση στα κοινά προβλήματα που αφορούν το μέλλον και τη δραστηριότητα των μηχανικών στην περιοχή, καθώς και στα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, λόγω κυρίως της υποστελέχωσης της.

Τέλος συμφωνήθηκε η συνεχής επικοινωνία των δύο Περιφερειακών Τμημάτων για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους για τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και οι οποίες θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των δύο Περιφερειών, με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβαλλοντικού αποθέματος των περιοχών μας, υπερασπιζόμενοι έτσι πλήρως το ρόλο μας, ως Τεχνικοί Σύμβουλοι της Πολιτειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ