Ήπειρος: Η γεωργική γη εγκαταλείπεται, η κτηνοτροφία συρρικνώνεται

apografi georgia

Καθίζηση στον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα της Ηπείρου αποτυπώνεται στα στοιχεία της Στατιστικής με βάση την τελευταία απογραφή που διενήργησε και σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε δέκα χρόνια πριν.

Η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση στην Ήπειρο μειώθηκε κατά 31,3% από το 2009 μέχρι το 2020 ενώ μειούμενος είναι ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων.

Οι αμιγώς γεωργικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 22%, οι αμιγώς κτηνοτροφικές κατά 21% και οι μεικτές κατά 50%.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • statistiki georgia

Οι εκμεταλλεύσεις βοοειδών στην δεκαετία μειώθηκαν κατά 6%, οι εκμεταλλεύσεις προβατοειδών μειώθηκαν κατά 48% ενώ εντυπωσιακά μεγάλη είναι η μείωση στις εκμεταλλεύσεις αιγοειδών, χοίρων και πουλερικών.

Ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς υπάρχει αύξηση ζωικού κεφαλαίου στα πουλερικά και τους χοίρους ενώ και έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός προβάτων και αιγών.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • statistiki zoa

Και τα στοιχεία της Στατιστικής έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο πρωτογενής τομέας βιώνει βαθιά και παρατεταμένη κρίση.

Η μορφή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο είχε κυρίως οικογενειακά χαρακτηριστικά. Ο χαρακτήρας αυτός αλλάζει τα τελευταία χρόνια και αποτελεί έναν από τους παράγοντες που οδηγούν στην εγκατάλειψη της γεωργικής γης και της κτηνοτροφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ