Ήπειρος: 78 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε δίκυκλα

kranos

Συνεχίστηκαν για δωδέκατη εβδομάδα οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με στόχο την ασφαλή μετακίνηση οδηγών και επιβατών δίκυκλων και Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα).

Στην Ήπειρο βεβαιώθηκαν συνολικά 78 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, περιλαμβανομένων οδηγών δίκυκλων, επιβατών και χρηστών ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η δράση πραγματοποιείται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και επικεντρώνεται σε αυστηρούς ελέγχους, με ιδιαίτερη έμφαση σε επαγγελματίες διανομείς και τις επιχειρήσεις τους.

Με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία αυστηροποίησε τα πρόστιμα για τη μη χρήση κράνους:

  • 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης 30 ημερών για τους οδηγούς δίκυκλων,
  • 350 ευρώ για τους επιβάτες,
  • 30 ευρώ για τους οδηγούς Ε.Π.Η.Ο.

Η Ελληνική Αστυνομία τονίζει ότι στόχος των ελέγχων είναι η προστασία της ζωής και η καλλιέργεια υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς: «Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές».