Η εικόνα από τον σεισμολογικό σταθμό (JAN) των Ιωαννίνων που ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποτυπώνει το πέρασμα του εγκέλαδου από τα ξημερώματα της Κυριακής.
Το ελικογράφημα της ημέρας αποτελεί το πιο αδιάψευστο πειστήριο της έντονης δραστηριότητας που ξεκίνησε τα ξημερώματα.
Μέχρι τις 05:30, οι γραμμές του σεισμογράφου κυλούν ομαλά, σχεδόν ευθύγραμμα, υποδηλώνοντας την ηρεμία της νύχτας.
Ακριβώς στις 05:32, η εικόνα αλλάζει δραματικά.
Η βελόνα του σεισμογράφου αρχίζει να ταλαντώνεται με τεράστια ένταση, “μουτζουρώνοντας” το χαρτί με πυκνό μπλε και κόκκινο χρώμα. Είναι η καταγραφή των 5,3 Ρίχτερ, όπου τα κύματα του σεισμού φτάνουν στον σταθμό με τέτοια ορμή που οι διαδοχικές εγγραφές επικαλύπτονται.
Αυτό που ακολουθεί μετά την κύρια δόνηση είναι μια συνεχή “καταιγίδα” σημάτων. Κάθε κατακόρυφη έξαρση που παρατηρούμε στον άξονα του χρόνου μετά τις 05:30, αντιπροσωπεύει και έναν μετασεισμό. Η πυκνότητα αυτών των γραμμών μαρτυρά αυτό που ένιωσαν οι κάτοικοι: μια συνεχή ανησυχία, με τη γη να τρέμει σχεδόν αδιάκοπα για αρκετά λεπτά.
Παρόλο που η εικόνα προκαλεί δέος, η ανάλυσή της είναι καθησυχαστική για τους ειδικούς.
Η εναλλαγή των χρωμάτων μας επιτρέπει να δούμε τη διαδοχή των γεγονότων. Παρατηρούμε ότι όσο προχωρά η ώρα προς το κάτω μέρος του γραφήματος, οι εξάρσεις παραμένουν πυκνές αλλά αρχίζουν σταδιακά να αποκτούν μικρότερο πλάτος.
Αυτή η οπτική μείωση της έντασης είναι η απόδειξη της σταδιακής εκτόνωσης του ρήγματος.