Σφοδρή επίθεση στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων για την κατάσταση των κάδων απορριμμάτων, αλλά και συνολικά για τις συνθήκες εργασίας στην καθαριότητα, εξαπολύει η ΔΑΣ ΟΤΑ, καταγγέλλοντας σοβαρά προβλήματα που, όπως υποστηρίζει, θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμος παραμένει χωρίς προμήθεια νέων κάδων εδώ και δύο χρόνια (με την τελευταία σύμβαση να χρονολογείται τον Μάιο του 2024), με αποτέλεσμα περισσότεροι από τους μισούς εκ των 4.000 κάδων της πόλης να είναι κυριολεκτικά «σμπαραλιασμένοι» και τρύπιοι.
Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή καλούνται να κάνουν διπλή δουλειά, μαζεύοντας από τους δρόμους τα σκουπίδια που πέφτουν από τις τρύπες, ενώ εκτίθενται καθημερινά σε σοβαρούς κινδύνους τραυματισμού από κατεστραμμένα φρένα, σπασμένα καπάκια και διαλυμένα πεντάλ.
Διαγωνισμός με… αποσυρμένα πρότυπα ασφαλείας;
Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο της καταγγελίας αφορά τον τρέχοντα διαγωνισμό για την προμήθεια νέων κάδων. Όπως αναφέρει η ΔΑΣ ΟΤΑ, στις τεχνικές προδιαγραφές περιγράφεται το πρότυπο ασφαλείας EN840:2012, το οποίο όμως έχει καταργηθεί επίσημα από το 2020!
Η συνδικαλιστική παράταξη αφήνει αιχμές κατά της Διεύθυνσης Καθαριότητας, σημειώνοντας ότι η προσθήκη της φράσης «ή νεότερη ισχύουσα έκδοση» δημιουργεί φωτογραφικές συνθήκες, επιτρέποντας σε προμηθευτές με στοκ παλιών κάδων να συμμετάσχουν, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για κύμα ενστάσεων που θα καθυστερήσει κι άλλο την παραλαβή.
Δεύτερη χρονιά χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)
Παράλληλα, η ΔΑΣ ΟΤΑ καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι διανύουν τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς την παροχή των προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Παρά τις παλαιότερες διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών άφησε να εννοηθεί στη Δημοτική Επιτροπή ότι ενδέχεται να μην προκηρυχθεί καν διαγωνισμός για το 2026.
Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι η χρηματική αποζημίωση έναντι των ΜΑΠ δεν προστατεύει τη σωματική τους ακεραιότητα και καλούν τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων να λάβει αμέσως ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους, πριν σημειωθεί νέο εργατικό ατύχημα.