STOYRNARAS 11 7«Αν δεν γίνουν οι απολύσεις, αν δεν προχωρήσουν η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα στους χρόνους που έχουν συμφωνηθεί, δεν πρόκειται ούτε καν να πάρουμε τις επόμενες δόσεις», δήλωσε στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τόνισε πάντως πως «οι απολύσεις δεν γίνονται ούτε για δημοσιονομικό όφελος ούτε για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά για την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα».

Επανέλαβε εξάλλου τη διαβεβαίωση ότι «μετά τις 15.000 απολύσεις θα πραγματοποιηθούν 15.000 προσλήψεις που θα αναβαθμίσουν με νέα στελέχη το Δημόσιο».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι δεν διαθέτει πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά -όπως εξηγεί- ανέλαβε τα ηνία του ΥΠΟΙΚ γιατί είχε καθήκον απέναντι στην πατρίδα.«Εγώ σήμερα είμαι, αύριο δεν είμαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τα περί «κόπωσης των βουλευτών» ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η αναφορά του απευθυνόταν στους δανειστές.

ΔΗΜΑΡ: Κάλεσμα να αποδεχθούμε τον ανορθολογισμό ως επίσημη πολιτική

«Η κυβέρνηση μπήκε σε λάθος δρόμο αποδεχόμενη την ανάδειξη των απολύσεων σε προμετωπίδα και πυρήνα της διοικητικής μεταρρύθμισης», παρατηρεί η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει: «Η απειλή μάλιστα ότι αν δεν γίνουν απολύσεις δεν θα πάρουμε τη δόση, ισοδυναμεί με κάλεσμα να αποδεχθούμε τον ανορθολογισμό ως επίσημη πολιτική».

Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση «αντί να υλοποιεί τις απαράδεκτες απαιτήσεις της τρόικας, να αναδείξει στους εταίρους το μεγάλο κοινωνικό αλλά και δημοσιονομικό κόστος, αντί του υποτιθέμενου οφέλους, που προκύπτει από την αποδιοργάνωση των δημόσιων λειτουργιών και την υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη».

«Η αναβάθμιση του δημόσιου τομέα μπορεί να γίνει μόνο με ορθολογική κατανομή προσωπικού και συστηματικό έλεγχο της απόδοσης, με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς», καταλήγει.

STAIKOYRAS«Αν τα έσοδα σας δεν είναι αρκετά αυξήστε τα ανταποδοτικά τέλη» είναι η οδηγία που εμπεριέχεται σε κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων το 2014.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Σταϊκούρα και Μιχελάκη σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα των δήμων εφέτος δεν καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας (ύδρευσης, καθαριότητας, φωτισμού, κ.α..), τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το 2014, οδηγώντας στην αύξησή τους.

Επίσης με την ίδια απόφαση ζητούν από τους δήμους να περιορίσουν υπερωρίες, μετακινήσεις, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλλά και βοηθήματα προς οικονομικά αδύνατους στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση μόνον των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησης του προσωπικού εντός του ωραρίου εργασίας.

ANERGIA NEAΟ αριθμός των ανέργων πολιτών στην ευρωζώνη σημείωσε ελάχιστη πτώση τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας διετίας και πλέον, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πριν λίγο στη δημοσιότητα από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Τα θλιβερά πρωτεία, μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, στον τομέα της ανεργίας, εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα, συνοδευόμενη από την Ισπανία.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 26,9% (στοιχεία Απριλίου 2013) ενώ στην Ισπανία, όπου υπάρχουν σημάδια αναστροφής της ανοδικής πορείας της ανεργίας, διαμορφώθηκε στο 26,3% (στοιχεία Ιουνίου 2013).

Κατά μέσον όρο τον Ιούνιο του 2013 η ανεργία στην Eυρωζώνη ήταν στο 12,1%, ενώ στην ΕΕ στο 10,9%. Συνολικά, καταγράφονται 26,424 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,266 εκατομμύρια άνεργοι στην Eυρωζώνη.

Ως προς την ανεργία στους νέους, η Ελλάδα επίσης κατέχει τα πρωτεία με 58,7%, έναντι 23,9% στην ευρωζώνη.

Σε γενικές γραμμές, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ (περί το 5%) εμφανίζουν η Αυστρία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Πάντως, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 24.000 τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, μολονότι ως απόλυτο μέγεθος ο αριθμός αυτός θεωρείται μικρός σε σχέση με την ανεργία συνολικά στην Eυρωζώνη, η οποία παρέμεινε σταθερή στο επίπεδο του 12,1% για τέταρτο κατά σειρά μήνα, η εξέλιξη εμφανίζεται να αναχαιτίζει την έως τώρα ευθέως ανοδική πορεία του μεγέθους αυτού.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο επίπεδο του 1,6% τον Ιούλιο, όπου είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο.

ERGAZOMENOIΨηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Α' θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία που προβλέπει ότι η κατάργηση ή η συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων μπορεί να γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα και κατατέθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Η τροπολογία προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή της και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας, το οποίο απορρίφθηκε δι' εγέρσεως των βουλευτών.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 96 βουλευτές και η τροπολογία εγκρίθηκε με 52 ναι, 39 όχι και 5 παρών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης, έκανε λόγο για«κατάπτυστη τροπολογία», ενώ ο Ν.Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υποστήριξε ότι είναι «άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι χιλιάδες απολύσεις, που πρόκειται να γίνουν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Αναγνωστάκης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει την τροπολογία και θα ψηφίσει «παρών».

«Με προκλητικό τρόπο πάει η κυβέρνηση να λύσει τα χέρια της για τα αντιλαϊκά μέτρα, που θα πάρει, απολύοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ.Λαμπρούλης.

Στα άλλα άρθρα για τα οποία είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία τα αποτελέσματα ήταν:

άρθρο 2 (απαγόρευση υπαγωγής στις διατάξεις): 52 ναι, 42 όχι, 2 παρών.
άρθρο 16 (ειδικές περιπτώσεις αυθαιρέτων): 52 ναι, 42 όχι, 2 παρών.
άρθρο 53 (άδειες δόμησης εκκλησιαστικών ακινήτων): 56 ναι, 38 όχι, 2 παρών.

TABERNA1Σε σημαντικό στοίχημα αναδεικνύεται για τους επόμενους 5 μήνες η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Η επιτυχία του μέτρου, που αποτελεί την πρώτη μείωση φόρου από την υπογραφή του ελληνικού μνημονίου, θα κριθεί στην πράξη από τον τρόπο εφαρμογής του.

Η βασική πρόκληση είναι η μείωση να μεταφραστεί σε μείωση των τιμών στην εστίαση και σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και του τζίρου των επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, όμως, οι επαγγελματίες του κλάδου εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν θα μειώσουν τις τιμές τους.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες όπου ο ΦΠΑ μειώνεται από 23% σε 13%

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...