Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα διοργανώνει την τελική ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου TREATS, την Τετάρτη 28 Μαΐου στις 18:00, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Άρτας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Το έργο TREATS, ενταγμένο στο Μέτρο των Ευρωπαϊκών Συμπράξεων Καινοτομίας (ΠΑΑ 2014–2020), στοχεύει στην πιστοποίηση της αυθεντικότητας του γίδινου και πρόβειου γάλακτος και των Π.Ο.Π.–Π.Γ.Ε. τυροκομικών προϊόντων της Ηπείρου. Επιστημονικά υπεύθυνη του έργου είναι η καθηγήτρια Αθηνά Τζώρα.
Με την αξιοποίηση πρωτοποριακών τεχνολογιών αιχμής, το πρόγραμμα ανέπτυξε καινοτόμες μεθόδους ανάλυσης πρωτεϊνικών και μικροβιακών βιοδεικτών, ενισχύοντας την ιχνηλασιμότητα, την αυθεντικότητα και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων.
Η ημερίδα θα αναδείξει καλές πρακτικές και λύσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ παράλληλα θα προβάλλει τη διασύνδεση επιστημονικής έρευνας και παραγωγής. Το TREATS φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέα πρότυπα εμπορικής ταυτότητας και εξωστρέφειας για τα τυροκομικά προϊόντα της Ηπείρου.
Η εκδήλωση αποτελεί σημαντικό σημείο διαλόγου μεταξύ επιστημόνων, παραγωγών, μεταποιητικών μονάδων και καταναλωτών, προβάλλοντας έμπρακτα την αξία της τοπικής αγροδιατροφικής καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.