Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνουν την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών (Πνευματικό Κέντρο), την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στις 8.30 μ.μ..

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Βίνης και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων – καθηγητής,  κ. Μωυσής Ελισάφ, αναφέρθηκαν στη σημασία διατήρησης και διαχείρισης της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Μεταξύ άλλων δήλωσαν:

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης

«Όλοι γνωρίζουμε ότι μια από τις πληθυσμιακές ομάδες της πόλης μας ήταν οι Ρωμανιώτες Εβραίοι. Μια κοινότητα που έπαιξε μεγάλο ρόλο στα δρώμενα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.  Εμείς μαζί με το Δήμο Ιωαννιτών και την τοπική Ρωμανιώτικη κοινότητα τιμάμε αυτούς που στις  25 Μαρτίου 1943 τους φόρτωσαν σε καμιόνια και οι περισσότεροι από αυτούς δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Έτσι οι ναζιστές έδειξαν τη θηριωδία και εγώ ευγνωμονώ το Θεό γιατί μπόρεσα και είδα αυτή τη θηριωδία στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Εκεί ο άνθρωπος γίνεται χειρότερος από ζώο».

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Γ. Βίνης:

«Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συνδιοργανώνει μια εκδήλωση – φόρο τιμής στη Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004. Μέσα από τις εκδηλώσεις σαν κι αυτή, είναι αναγκαία η υπόμνηση του τι έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα, ο ρατσισμός, το μίσος ή ο φόβος απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό. Θέλω να ελπίζω ότι η ανάκληση της ιστορικής μνήμης βοηθάει να αντλήσουμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον. Κι αν μπορούμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας».

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθηγητής,  κ. Μ. Ελισάφ:

«Εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων θα ήθελα να ευχαριστήσω την  Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών και προσωπικά τον κ. Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μπέγκα για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο τιμάται διαχρονικά η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Νομίζω ότι κάθε χρόνο πρέπει να αναλύονται διαφορετικές πτυχές αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, που τέμνει την ανθρώπινη ιστορία. Και αν έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας αφού μέσα σε συνθήκες σύγχυσης, θυμού και κρίσης όχι μόνο οικονομικής, είναι δελεαστικός ο πειρασμός να αναζητήσουμε τον υπαίτιο στον άλλον, στον ξένο, στο διαφορετικό. Έχει ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία της Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας να συζητηθούν τα τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής στα σχολεία, ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά μας».

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ