Ηλεκτρονικό αρχείο… Αυτά είναι τα δέντρα της Ηπείρου

flamouria

flamouriaΤι θα συμβεί εάν τα πλατάνια της παραλίμνιας ζώνης των Ιωαννίνων χαθούν λόγω του έλκους, της αρρώστιας που πλήττει τα πλατάνια της περιοχής;

Η θερμοκρασία εδάφους μια τυπική καλοκαιρινή ημέρα θα ανέβει από 2-11 βαθμούς Κελσίου! Όσο για την αίσθηση που θα έχει ο περιπατητής της όχθης, θα μεταμορφωθεί από δροσερή σε αρκετά ζεστή.

Δεν πρόκειται για αυθαίρετη προσέγγιση, αλλά για συγκεκριμένη εκτίμηση ενός πρωτότυπου έργου που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ Ηπείρου, με επιστημονικώς υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Γρηγόρη Βάρρα.

Ο συγκεκριμένος υπολογισμός αποτελεί εφαρμογή του εντυπωσιακού έργου «URBAN Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Βέλτιστης Διαχείρισης, Προστασίας και Αξιοποίησης του αστικού και περιαστικού πράσινου», το οποίο υλοποίησαν ερευνητές του ΤΕΙ Ηπείρου με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ερευνητές κατέγραψαν και αποτύπωσαν σε ψηφιακούς χάρτες όλα τα δέντρα των τεσσάρων δήμων – πρωτευουσών της Ηπείρου: Ιωαννίνων, Αρταίων, Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας.

Επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα urbantreemanagement.teiep.gr, μπορεί ο καθένας να ανοίξει τον ψηφιακό χάρτη της πόλης που τον ενδιαφέρει, να δει ακριβώς τα δέντρα του αστικού ιστού, να δει την τοποθεσία τους, να πατήσει πάνω και να δει τι δέντρο είναι (π.χ. Φιλύρα, Μανώλια), να δει φωτογραφίες από το σημείο που βρίσκεται, να πάρει πληροφορίες για το ύψος, την υγεία και τη σταθερότητα του δέντρου.

Κι αν αυτά σας φάνηκαν λίγα, τότε για κάθε δέντρο θα βρείτε συγκεκριμένα στοιχεία για εξοικονόμηση ενέργειας, απορρόφηση υδάτων, βελτίωση ποιότητας αέρα, απορρόφηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Και με οικονομική εκτίμηση οφέλους. Το κάθε δέντρο έχει και την ταυτότητά του, αποτυπωμένη σε πενταψήφιο αριθμό. Μιλάμε για κανονικό πράσινο φακέλωμα, αλλά για καλό σκοπό.

Επίσης, στοιχεία αξιολόγησης, όπως υγεία, σταθερότητα, προβλήματα κορμού, κόμης και ριζών, και ασθένειες που προκύπτουν από μύκητες ή έντομα. Με βάση τα παραπάνω προτείνονται τα απαραίτητα κάθε φορά μέτρα. «Τα μητρώα δένδρων διευκολύνουν την επαφή του πολίτη με τις υπηρεσίες, αλλά και την υιοθεσία ενός δέντρου από κατοίκους, οι οποίοι θα αναλάβουν τη φροντίδα του», συμπληρώνει ο αναπλ. καθηγητής του ΤΕΙ.

Η ολοκληρωμένη πλατφόρμα του «URBAN» προσφέρει, επίσης, εποπτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων του πρασίνου και των δομημένων επιφανειών στο μικροκλίμα της πόλης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των θερμικών νησίδων. Χρησιμοποιούνται ήδη εργαλεία, όπως δείκτης δυσφορίας, συντελεστής θέασης του ουρανού, θερμικός δείκτης κ.λπ., με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα εποπτικής απεικόνισης θερμικών δεικτών για περιοχές που επιλέγονται από τους ψηφιακούς χάρτες.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ