Ηλεκτρονικές καταγγελίες πολιτών στην ΑΑΔΕ

aade

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους.

Οι καταγγελίες μπορεί να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες και θα αξιολογούνται από το ίδιο σύστημα, το οποίο μέσω διαλειτουργικότητας θα εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Οι καταγγελίες μπορεί να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες και θα αξιολογούνται από το ίδιο σύστημα, το οποίο θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο. Στην ειδική φόρμα που θα συμπληρώνουν οι πολίτες και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα μπορεί να «βοηθάει» τους ελεγκτές προκειμένου να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να αναγράφουν αναλυτικά την καταγγελία που υπέπεσε στην αντίληψή τους, είτε οι ίδιοι έπεσαν θύματα κάποιας επιχείρησης ή επαγγελματία. Αμέσως μετά οι ελεγκτές θα προχωρούν στον έλεγχο της επιχείρησης και θα ελέγχουν τόσο όσα αναφέρονται στην καταγγελία όσο και τα βιβλία της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνεται «φιλτράρισμα», για να αποφευχθούν καταγγελίες από ανταγωνιστές χωρίς αντίκρισμα.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει μια ακόμη αλλαγή στη φορολογία. Συγκεκριμένα θα ενοποιήσει τα συστήματα Taxis, Τaxisnet και Elenxis. Με το νέο πληροφοριακό σύστημα θα είναι ταχύτερες οι διαδικασίες ελέγχου, αυξάνοντας τον όγκο των ελέγχων που θα πραγματοποιούνται ετησίως. Παράλληλα, οι εφοριακοί θα έχουν τα δεδομένα της περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν άλλες εφαρμογές.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος προβλέπει:

• Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.

• Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.

• Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.

Για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο – Εντός του έτους ανοίγει η πλατφόρμα.

• Ψηφιακή σφράγιση και αποσφράγιση οχημάτων άλλων χωρών.

• Ανάπτυξη εφαρμογής κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

• Υλοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.

• Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων).

• Ανάπτυξη συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών.

• Ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων. Αξιολόγηση χαρτοφυλακίου οφειλών και ρυθμίσεων – ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά οφειλετών. Νέο πλαίσιο ενημέρωσης για την τήρηση ρυθμίσεων. Προτεραιοποίηση λήψης αναγκαστικών μέτρων.

• Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.

• Πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω τάμπλετ. Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου. Ψηφιακή έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ