Ηλεκτρονικά η παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων

anaptiksiakos nnew

Την παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σημείωσε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι οι όποιες προσαρμογές γίνουν, στο Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στο κόστος των επενδυτικών σχεδίων, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, θα είναι περιορισμένες.

«Η Πολιτεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε επίσης ότι, το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε, λαμβάνοντας συνθήκες κρίσης. Ως εκ τούτου το μισό σχεδόν δεν επηρεάζεται από την τρέχουσα κατάσταση, ενώ στο υπόλοιπο του προγράμματος θα υπάρχουν μικρές προσαρμογές. Κατά συνέπεια σημείωσε ότι ο συνολικός σχεδιασμός, η φιλοσοφία, τα έργα που υποβάλλονται κ.α. δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

Στον αντίποδα αυτών, κατηγορίες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η «πράσινη» μετάβαση και επενδύσεις στην ενέργεια, θα επιταχυνθούν.

Σκυλακάκης: Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση έμφαση στο κομμάτι της «πράσινης» μετάβασης

Σημείωσε επίσης ότι στο κομμάτι της «πράσινης» μετάβασης, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, όπως επίσης και στην μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα. Στο σκέλος των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ εξήγησε πως είναι απολύτως εύπλαστα καθώς ορίζεται πως τουλάχιστον το 38% θα πρέπει να πάει για τις πράσινες επενδύσεις.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Σκυαλκάκη και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάλογα με τις ανάγκες θα προσαρμοστεί αντίστοιχα στην καινούρια πραγματικότητα αυτό το ποσοστό, και η αναλογία τέτοιων επενδύσεων. Επίσης, το χαμηλό ποσοστό επιδότησης, είναι πλεονέκτημα όπως είπε, καθώς η μεγάλη επιδότηση συνήθως οδηγούσε σε υπερτιμολογήσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι στόχος είναι, η σημαντική απορρόφηση φέτος, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 11 δισ. χωρίς τα δάνεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από 5 δισ. ευρώ. «Υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» έναντι της ενεργειακής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ