«Ηλέκτρα» για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του Δημοσίου

eksikonomo kat oikon

Επενδύσεις ύψους 500.000.000 ευρώ έως το 2026 για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ» (ΦΕΚ Β 3156/31.07.2020).

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με παρεμβάσεις που συνδέονται με την τυπική χρήση του εκάστοτε κτιρίου και αφορούν στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, φωτισμό κ.λπ.

Τα κτίρια που εντάσσονται στο «ΗΛΕΚΤΡΑ» θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται τουλάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερευνά τη δυνατότητα χρηματοδότησής του και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέρος ή και το σύνολο των έργων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών ή τρίτους, μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης.

Θα ακολουθήσει η έκδοση ΚΥΑ για την εγγυοδοσία των φορέων και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του φθινοπώρου προγραμματίζεται να εκδοθεί ο οδηγός-πρόσκληση.

Κριτήρια για την επιλογή και ένταξη των έργων στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» αποτελούν:

α) Η επαρκής τεκμηρίωση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης

β) Ο ολοκληρωμένος και λειτουργικός χαρακτήρας των προτεινόμενων έργων που πρέπει να συμμορφώνονται με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ

γ) Η επαρκής τεχνική τεκμηρίωση των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στο κέλυφος και τα τεχνικά συστήματα του κτιρίου

δ) Η κατάθεση τεκμηριωμένου προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης

ε) Η οικονομική βιωσιμότητα

στ) Η εκπόνηση Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης όπου απαιτείται από το νόμο.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων, οι φορείς θα πρέπει να συντάσσουν έκθεση από την οποία πρέπει να προκύπτει η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η αντίστοιχη εξοικονόμηση ενέργειας μετά τις παρεμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ