Οικονομικός έλεγχος σε όλες τις Ενώσεις

AGROTIKO1Eπέκταση των ελέγχων σε δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σχετικά με το θέμα απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Δριβελέγκα, τα εξής: «Δεν θέλω να βάζουμε διαζευκτικά «ή», ότι πρέπει να κάνουμε ή το ένα ή το άλλο. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε και το ένα και το άλλο. Μπορεί τα χρήματα των Τριτοβάθμιων οργανώσεων να είναι λίγα, θα πρέπει όμως να ελεγχθούν πού πήγαν, πώς ξοδεύτηκαν».

Η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Δριβελέγκα, σχετικά με τους οικονομικούς ελέγχους σε Δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

• Από εβδομάδα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των αγροτών, με χρήματα ύψους 1,1 δις € που αποτελούν την προκαταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί και με το υπόλοιπο 50% που θα δοθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου.

• Σχετικά με την επέκταση των οικονομικών ελέγχων στις Δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις, δεν θέλω να βάζουμε διαζευκτικά «ή», ότι πρέπει να κάνουμε ή το ένα ή το άλλο. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε και το ένα και το άλλο. Μπορεί τα χρήματα των Τριτοβάθμιων οργανώσεων να είναι λίγα, θα πρέπει όμως να ελεγχθούν πού πήγαν, πώς ξοδεύτηκαν.

• Η Πολιτεία πρέπει να ελέγχει πού πάει και η τελευταία δεκάρα που παίρνουν οι Τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις.

• Πρώτη προτεραιότητα του συνόλου της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η κτηνοτροφία.

• Να κάνουμε αγώνα μαζί στην ίδια πλευρά να συρρικνώσουμε ακόμα λίγο το κόστος παραγωγής, να υποστηρίξουμε τη δική μας παραγωγική διαδικασία, να δώσουμε φθηνότερες δικές μας ζωοτροφές, να παράξουμε το δικό μας 2-3 λεπτά φθηνότερο, αντί να κάνουμε «λάστιχο» την έννοια της φρεσκάδας, να «βαφτίσουμε» φρέσκο ένα γάλα 9 ή 11 ημερών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη.

«Θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε να ανακοινώσω στο Σώμα και στους γεωργούς μας, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι τελευταίοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε από εβδομάδα να πιστωθούν οι λογαριασμοί των αγροτών, καθώς θα δοθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις.

Όπως έχουμε ανακοινώσει θα δοθεί το 50% ως προκαταβολή. Δηλαδή την επόμενη εβδομάδα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των αγροτών με χρήματα ύψους 1,1 δις ευρώ. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί και με το υπόλοιπο 50% που θα δοθεί μετά την 15η Δεκεμβρίου. Νομίζω ότι σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει πολύ μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε την οικονομία μας και την Περιφέρεια με τα σημαντικά αυτά κονδύλια.

Για να απαντήσω στην ερώτηση σας κύριε Βουλευτά, η ιδέα του συνεργατισμού είναι σημαντική έως ιερή. Η ισχύς εν τη ενώσει. Πολλοί γεωργοί μαζί μπορούν να καταφέρουν καλύτερα πράγματα, είτε στην προμήθεια των εφοδίων τους, είτε στη διάθεση των προϊόντων τους, είτε στην υποστήριξη των δικαιωμάτων τους, είτε στον καθορισμό των πολιτών.

Αυτοί είναι οι τέσσερις λόγοι που αρχικά δημιούργησαν τα Συνεργατικά Σχήματα. Συμφωνώ απολύτως και όπως γνωρίζετε ήδη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε φέτος το 2012 ως «Έτος Συνεργατισμού» και η ΟΥΝΕΣΚΟ ετοιμάζεται του χρόνου να καθιερώσει την ιδέα του συνεργατισμού ως άυλο πολιτιστικό αγαθό της κοινωνίας μας. Θα πρέπει να είμαι προσεκτικός στο τι θα πω γιατί δεν θέλω να θίξω αυτή την ιδέα.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτά που λέτε, απλά δεν θέλω να βάζουμε «διαζευκτικά ή», ότι πρέπει να κάνουμε ή το ένα ή το άλλο. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε και το ένα και το άλλο. Μπορεί τα χρήματα των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων να είναι λίγα, θα πρέπει όμως να ελεγχθούν που πήγαν, πως ξοδεύτηκαν.

Θα πρέπει να πούμε με ακρίβεια τις λέξεις γιατί, όπως κι εσείς κύριε Βουλευτά επισημαίνετε, τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των γεωργών. Δίνονται, δηλαδή, την ώρα που πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δίνονται πίσω από τον ΕΛΓΑ στην ενίσχυση αυτών των τριτοβάθμιων οργανώσεων, όπως γίνεται με τους εργάτες και τη ΓΣΕΕ, όπως και με τους δημοσίους υπαλλήλους με το αντίστοιχο τριτοβάθμιο όργανο τους. Επομένως η Πολιτεία πρέπει να ελέγχει που πάει και η τελευταία δεκάρα που λαμβάνουν οι Τριτοβάθμιες αυτές οργανώσεις. Όμως αυτό δεν αποκλείει, ίσα- ίσα προσθέτει και κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να πάμε από τις Τριτοβάθμιες, στις Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις, που πραγματικά έχουμε πολύ μεγαλύτερα κονδύλια που έχουν δοθεί και δεν έχει ελεγχθεί πού πήγαν και μας αφήνουν τώρα μεγάλα ποσά, είτε στην παλιά ΑΤΕ, είτε κονδύλια που δεν έχουν διερευνηθεί. Κι εδώ θα πρόσθετα: γιατί να μη πάμε και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, να δούμε κι εκεί τη διαχείριση τέτοιων μεγάλων κονδυλίων;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ