Ικανοποίηση για την χρηματοδότηση της ΟΧΕ Πουρναρίου

arta pournari

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΠΕΔ να χρηματοδοτήσει την ΟΧΕ Πουρναρίου εκφράζει ο Δήμος Αρταίων.

Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σταμάτησε την ιδιωτική επένδυση φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πουρναρίου και ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία στάθηκε ενάντια στην συγκεκριμένη επιχειρηματική επιδίωξη.

Ο Δήμαρχος Αρταίων με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Χρήστο Ντακαλέτση είχε ζητήσει την χρηματοδότηση και σύνταξη σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας ζώνης, ώστε ο Δήμος να μπορεί να διεκδικήσει από την νέα προγραμματική περίοδο 2021- 2027 χρηματοδότηση. Μια χρηματοδότηση για την οποία απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις ΟΧΕ, κοινές με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά «Σε συνέχεια του συντονισμένου αγώνα όλης της τοπικής μας κοινωνίας για το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πουρναρίου, έναν αγώνα που ο Δήμος μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου η πρόταση που κατέθεσα, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε λίγα χρόνια στο ίδιο σημείο.

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Πως μπορεί δηλαδή να υπάρχει ένας χωροταξικός συνδυασμός που να βάζει σε πρώτη μοίρα το περιβάλλον και όχι τα κέρδη; Να υπάρχει μια ήπια τουριστική αξιοποίηση της Λίμνης, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας; Πώς μπορεί να γίνει ένας περιμετρικός παραλίμνιος δρόμος, στα όρια όλων των Δήμων του Νομού μας;

Αυτά μπορούν να γίνουν μέσω της σύνταξης μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) και χρηματοδότηση των έργων αυτής, από την νέα προγραμματική περίοδο. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου, για την διάθεση ποσού 30.000 ευρώ για την σύνταξη της ΟΧΕ, για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου».

Ενώ συνέχισε «Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλη την τοπική μας κοινωνία και στους φορείς, για την προσπάθεια που κάναμε. Συνεχίζουμε πλέον όλοι μαζί για να αξιοποιήσουμε την τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου και την παραλίμνια περιοχή, προς όφελος της περιοχής μας και με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ