Ηγουμενίτσα: Διορία 20 ημερών για την χερσαία ζώνη

siskepsi gia limani

Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε η διευρυμένη σύσκεψη που οργάνωσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας με αντικείμενο την χερσαία ζώνη.

Η Ηγουμενίτσα, η Πλαταριά, τα Σύβοτα και η Σαγιάδα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα και τεράστια τμήματα, όπως η είσοδος της Ηγουμενίτσας, τα αλιευτικά και τουριστικά καταφύγια και παραλίες να καταλήξουν σε ιδιώτη μαζί με το 67% του ΟΛΗΓ που πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το θέμα φυσικά δεν είναι καινούριο όμως τώρα χτυπάει… κόκκινο καθώς ο διαγωνισμός για το λιμάνι έχει περάσει στη δεύτερη φάση.

Στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήταν άπαντες παρόντες. Ο Πρόεδρος του ΟΛΗΓ, οι δύο βουλευτές του Νομού Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο Περιφερειάρχης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι όλων των φορέων, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής καθώς και ο Δήμαρχος Φιλιατών στα όρια του οποίου περιλαμβάνεται η Σαγιάδα, τμήμα της οποίας οδεύει προς πώληση.

Από την σύσκεψη δεν έλειψαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις…

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗΓ για παράδειγμα ανέφερε ότι κανένα τμήμα από όσα διεκδικεί ο Δήμος δεν οδεύει προς πώληση.

Κάτι ανάλογο υποστήριξε και ο γαλάζιος βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας ενώ ο Μάριος Κάτσης υποστήριξε ότι το μοντέλο της υποπαραχώρησης που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργούσε κανέναν κίνδυνο για την χερσαία ζώνη.

Δευτερόλεπτα κράτησε η παρέμβαση του Περιφερειάρχη ο οποίος ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Πλακιωτάκη και μετέφερε την δέσμευσή του ότι η χερσαία ζώνη πέραν των λιμενικών εγκαταστάσεων θα παραχωρηθεί στο Δήμο!

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ανέφερε ότι η χερσαία ζώνη αποτελεί το οξυγόνο της πόλης και η πολιτεία οφείλει να αποφασίσει και να αποδώσει τα τμήματα της χερσαίας ζώνης στην πόλη.

«Παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί πολλές φορές το θέμα δεν έχει διευθετηθεί. Το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας, της Πλαταριάς και των Συβότων θα πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες… Η είσοδος της πόλης μας δεν μπορεί να καταλήξει στον ιδιώτη…» ανέφερε ο Δήμαρχος. Μάλιστα χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικά τα πράγματα για την Πλαταριά και τα Σύβοτα καθώς τμήματα που σήμερα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες μπορούν επίσης να καταλήξουν στον ιδιώτη.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, είναι απόλυτη προτεραιότητα να λυθεί το θέμα» τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς μετέφερε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ζητείται να αποδοθεί το αλιευτικό καταφύγιο της Σαγιάδας στο Δήμο και το τουριστικό καταφύγιο να μείνει ως κοινόχρηστος χώρος.

Μετά από τέσσερις σχεδόν ώρες ο Δήμαρχος πρότεινε να ενημερωθούν όλα τα μέλη των φορέων που συμμετείχαν και να λάβουν αποφάσεις στήριξης για άμεση απόδοση των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν εξυπηρετούν λιμενικές εγκαταστάσεις.

Εάν σε 20 ημέρες το Υπουργείο δεν λύσει το θέμα τότε η πρόταση είναι να προχωρήσουν άπαντες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η τηλεδιάσκεψη για πολλούς ήταν κατώτερη των περιστάσεων και μάλλον κατώτερη των περιστάσεων και η απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ