«Ιερός πόλεμος» για την ανακύκλωση

Και αιφνίδια ξέσπασε «ιερός πόλεμος» για την ανακύκλωση μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας. Από τη μία ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και από την άλλη ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.

Με μια πύρινη επιστολή του, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος καταφέρεται εναντίον του κ. Φάμελλου διερωτώμενος αν επιθυμεί να βάλει λουκέτο στο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Διερωτάται μάλιστα με νόημα «γιατί τόση σπουδή, ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές να τελειώνει με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης;» και συμπληρώνει με σαρκασμό: «Δεν περιμένετε να ξαναγίνετε υπουργός να το τελειώσετε με την ησυχία Σας;». Ο Μητροπολίτης Μάξιμος περιγράφει λεπτομερώς την συνάντηση που είχε με εκπρόσωπο του κ. Φάμελλου και καταλήγει: «Υπουργέ μου, Ντρέπομαι για την εξευτελιστική εμπειρία και την απρεπέστατη συμπεριφορά ιδιαιτέρως της εκπροσώπου Σας!»

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και τρία χρόνια άρχισε στα Ιωάννινα μια δράση συνεργασίας για θέματα ανακύκλωσης μεταξύ της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Η προσπάθεια αυτή έχει προχωρήσει με ιδιαίτερη επιτυχία στα Ιωάννινα, και τόσο οι πολιτες, όσο και οι μαθητές αλλά και οι Ενορίες του Νομού Ιωαννίνων συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά τόσο που πραγματικά έχουν εκτοξεύσει τους αριθμούς συσκευασιών που ανακυκλώνονται ανταποδοτικά.

Μάλιστα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς για τους πρώτους έξι μήνες ο αριθμός ξεπερνά τα 3.000.000 μπουκάλια που συνέλεξαν και ανακύκλωσαν πολίτες των Ιωαννίνων.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Ιωανίννων Μάξιμου με τίτλο «Εμπειρία για ανακύκλωση»

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 βρέθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ε.ο.αν (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) ως νόμιμος εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων που μαζί με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνεργάζεται με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης (Στο εξής Ε.Σ.Σ.Α.Α.).

Σκοπός η παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου δράσης του Ε.Σ.Σ.Α.Α. στα μέλη του Δ.Σ. του ε.ο.αν και η υποστήριξή του, έναντι μιας εισηγήσεως την οποία δεν λάβαμε και δεν γνωρίσαμε ποτέ.

Μετά από τις πρώτες συστάσεις, όσοι είμαστε από το Ε.Σ.Σ.Α.Α. ζητήσαμε και ενημέρωση επί της διαδικασίας, μέσω έγκριτων νομικών συμβούλων. Λάβαμε τη διαβεβαίωση του Νομικού Συμβούλου του ε.ο.αν, του προέδρου και κάποιων μελών του ΔΣ, ότι δεν θα ληφθεί καμιά απόφαση πριν παρουσιάσουμε τις δράσεις του Ε.Σ.Σ.Α.Α. και ότι μετά την παρουσίαση θα μας κοινοποιηθεί η εισήγηση (επικαιροποιημένη η όχι) για να παρουσιαστούν εκ νέου οι θέσεις του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Καμιά δέσμευση δεν δέχθηκε η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου στο Δ.Σ. του ε.ο.αν, η οποία όπως φαίνεται ήθελε ή είχε εντολή να τελειώσει η υπόθεση άμεσα!

Το Ε.Σ.Σ.Α.Α. κατέθεσε νομίμως ένσταση για την παρουσία τεσσάρων μελών του ενδεκαμελούς ΔΣ. του ε.ο.αν, διότι από στοιχεία που προσκόμισε φαίνονταν, τουλάχιστον, ότι είχαν σχέσεις με ανταγωνιστικά προς το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σχήματα ανακύκλωσης. Το Δ Σ. έπρεπε να κρίνει τις ενστάσεις αλλά δεν το ήθελε.

Μετά από διάλογο αποφασίστηκε να αποχωρήσουμε από το χώρο του ΔΣ ώστε αυτό να αποφασίσει επί των ενστάσεων.

Η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν όχι μόνο για τις ενστάσεις αλλά και για τη διαδικασία αποφάσεων(έτσι αποφάσισε μόνη της)! Μας άφησαν πάνω από μια ώρα να περιμένουμε, ενώ το ΔΣ δεν μπορούσε πια να συνεδριάσει λόγω έλλειψης απαρτίας.

Διαμαρτυρήθηκα στις 2.45 μ.μ. στο Νομικό Σύμβουλο του ε.ο.αν για την αναμονή οκτώ ατόμων σε μια κουζίνα – αποθήκη χωρίς καθίσματα για μια ώρα και μου απάντησε ότι θέλουν πέντε λεπτά διάλειμμα. Στις 3.00 μ.μ. άνοιξα την πόρτα και μου είπαν ότι θέλουν ακόμα πέντε λεπτά και κάτι να φάνε! Στις 3.20 ήρθε το delivery με το φαγητό!

Στις 3.40 διαμαρτυρηθήκαμε για την άθλια συμπεριφορά! Στο χώρο του ΔΣ που δεν μας επέτρεψαν πλέον να εισέλθουμε ακούγονταν έντονη συζήτηση των μελών του ΔΣ με την εκπρόσωπο του Υφυπουργού Φάμελου να απαιτεί να γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ η παρουσίαση των θέσεων του Ε.Σ.Σ.Α.Α. αύριο στις 10.00 π.μ.

Κανείς από εμάς δεν μπορούσαμε να παραστούμε σε αυτή τη συνεδρίαση, λόγω υποχρεώσεων. Ζητήσαμε να γίνει μετά από μια εβδομάδα. Το ζητήσαμε παραμένοντας εκτός του χώρου!

Η κυρία εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου επέμενε και σε μια στιγμή ακούσαμε να λέει ότι δεν έχει χρήματα να έρθει την επόμενη εβδομάδα! Στην επιμονή μας δέχθηκε και έλαβε ο Νομικός Σύμβουλος του ε.ο.αν τους Νομικούς Συμβούλους του Ε.Σ.Σ.Α.Α. στο χώρο συνεδρίασης.

Οι Νομικοί Σύμβουλοι του Ε.Σ.Σ.Α.Α μας ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να γίνει αύριο συνεδρίαση μόνο για τις ενστάσεις συμμετοχής των τεσσάρων μελών του ΔΣ.

Για την παρουσίαση των δράσεων και του επικαιροποιημένου σχεδίου δράσεων του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και των θέσεών μας επί των παρατηρήσεων και της τελικής εισήγησης του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης περιμένουμε να δούμε αν θα λάβουμε τελικά εκ νέου πρόσκληση όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος και ο Νομικός Σύμβουλος του Οργανισμού και δεν δεσμεύτηκε η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου!

Ερώτηση πρώτη: Να ελπίζω ότι δεν ισχύει ότι ο Υφυπουργός Φάμελος επιθυμεί να κλείσει το Ε.Σ.Σ.Α.Α;

Ερώτηση τρίτη: Γιατί τόση σπουδή της εκπροσώπου Σας ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές να τελειώνει με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης; Δεν περιμένετε να ξαναγίνετε υπουργός να το τελειώσετε με την ησυχία Σας;

Τη δεύτερη ερώτηση επιφυλάσσομαι να τη θέσω την επόμενη φορά!

Υπουργέ μου, Ντρέπομαι για την εξευτελιστική εμπειρία και την απρεπέστατη συμπεριφορά ιδιαιτέρως της εκπροσώπου Σας!

Διόλου οικο-λογική!

Μετά τιμής

Ιωαννίνων Μάξιμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ