Ιδιωτικά οικόπεδα και καθαρισμοί.. Σταυρόλεξο χωρίς λύση

xorta dromos

Σε βραχνά εξελίσσεται κάθε χρόνο ο καθαρισμός ιδιωτικών εκτάσεων από ξερά χόρτα και κλαδιά. Πολλοί είναι αυτοί που αδιαφορούν για τα οικόπεδα ή τα χωράφια τους ακόμη κι αν βρίσκονται εντός των αστικών ιστών ή πέριξ των αλσυλλίων.

Άλλοι απουσιάζουν ακόμη και στο εξωτερικό..

Και πάντα υπάρχουν κάποιοι γείτονες που διαμαρτύρονται.

Η επέμβαση στις ιδιωτικές εκτάσεις για καθαρισμό είναι κάτι που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Όμως δεν είναι απλή και εύκολη διαδικασία.

Την διαδικασία  αυτή περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για τους Δήμους;

-Να εντοπίσουν τα οικόπεδα αυτά, ή να υποδειχθούν από τους πολίτες, όπως ευρέως γίνεται.

-Να εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη αν είναι γνωστή η διεύθυνση κατοικίας του (και αν είναι μόνον ένας κλπ)

-Να τον ειδοποιήσουν εντός εύλογου διαστήματος (πχ. 10 ημερών) για την υποχρέωσή του να καθαρίσει την ιδιοκτησία του. Η ίδια διαδικασία γίνεται με ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του δήμου, σε περίπτωση που οι υπόχρεοι είναι άγνωστων στοιχείων ταυτότητας ή αγνώστου διαμονής.

-Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, να ελέγξουν αν έχει γίνει καθαρισμός, ενώ σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων να ειδοποιήσουν την πυροσβεστική, η οποία πρέπει να κάνει για κάθε οικόπεδο έλεγχο.

-Εφόσον συντρέχουν οι λόγοι, οφείλουν να κινήσουν διαδικασία για εισαγγελική εντολή εισόδου στην ιδιοκτησία και καθαρισμό της, με παράλληλη χρέωση του κόστους που θα προκύψει, στους ιδιοκτήτες.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες για καθαρισμούς οικοπέδων από χόρτα και κλαδιά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

«Η νομοθεσία μεταφέρει αρμοδιότητες στους Δήμους. Όμως δεν μεταφέρει και την δυνατότητα της άμεσης επέμβασης σε ιδιωτικούς χώρους. Οι ιδιώτες θα πρέπει να εντοπιστούν και να ενημερωθούν κι αυτή είναι μία διαδικασία χρονοβόρα και δύσκολη σε κάποιες περιπτώσεις» ανέφερε ο Δήμαρχος.

Ζήτησε για μία ακόμη φορά από τους ιδιώτες να λάβουν μέριμνα για τον καθαρισμό των εκτάσεών τους στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ