Δύο μεγάλα εμπόδια θα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να αναγεννηθεί η περιοχή του Σουλίου. Το πρώτο είναι το ιδιοκτησιακό και το δεύτερο είναι οι χρήσεις γης. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, όπως τον περιέγραψε και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Στον ιστορικό χώρο του Σουλίου παρουσιάστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αναμένεται να αποτελέσει την βάση για την Χωρική Επένδυση που θα ετοιμάσει η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και για παρεμβάσεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.
«Ή θα κάνουμε κάτι τώρα ή δεν θα γίνει ποτέ..» διαμήνυσε η Υπουργός Πολιτισμός για να συμπληρώσει ότι στην παρούσα φάση υπάρχει η ωριμότητα της τοπικής κοινωνίας, η θέληση του Δήμου και της Περιφέρειας καθώς και η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης.
Προυπόθεση για να ξεκινήσει οποιαδήποτε προσπάθεια αποτελεί η δημιουργία ενός ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου για τις χρήσεις γης και για το ιδιοκτησιακό. Σημειώνεται ότι τα ιστορικά σπίτια του Σουλίου που τα περισσότερα έχουν έντονα τα σημάδια της φθοράς ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.
«Έχουμε δυσκολίες που πρέπει να μας οδηγήσουν σε νομοθέτηση για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα… Να επιλύσουμε πράγματα που σήμερα συγκρούονται.. Δεν θέλουμε να είναι μία επισκέψιμη περιοχή με πολιτιστικές διαδρομές.. Θέλουμε πολιτιστικές διαδρομέςμέσα σε έναν χώρο που θα είναι ζωντανός και θα κατοικείται» ανέφερε στην τοποθέτησή της η Υπουργός.
Συνέχισε τονίζοντας ότι «πρέπει να αναπτυχθούν συνέργειες με ιδιώτες μέσα από σωστούς και ξεκάθαρους κανόνες, ώστε οι οικίες με παραχώρηση να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν.. Αν κάνουμε δέκα μουσεία θα έχουμε αποτύχει».
Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι πρέπει να εξορθολογιστεί άμεσα η νομοθεσία ώστε να καταστεί εφικτή και η υλοποίηση της Χωρικής Επένδυσης που σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι βασικές υποδομές και όχι μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν από το κράτος.