Ιαματικές πηγές… Ένας απαξιωμένος πλούτος στην Ήπειρο

amarantos ekdilosi

Η απαξίωση που έχουν υποστεί οι ιαματικές πηγές στην δεκαετία της οικονομικής κρίσης και οι παθογένειες που έρχονται από δεκαετίες αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στα Γιάννινα με αφορμή το έργο που υλοποιείται από το Interreg.

Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού και η ανάδειξη των ιαματικών πηγών όταν όμως τα απαιτούμενα έργα βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την εκδήλωση ήρθαν από τους τοπικούς φορείς…

Το πρώτο από τον Δήμαρχο Κόνιτσας ο οποίος αναφέρθηκε στους ιαματικούς πόρους του Αμαράντου και των Καβασίλων. Όπως ανέφερε μετά από μία διαδαλώδη διαδικασία και σε συνεργασία με την Περιφέρεια είναι σε εξέλιξη η νομιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Η νομιμοποίηση είναι μία απαραίτητη διαδικασία ώστε να αδειοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να υλοποιηθούν όποια έργα αποφασιστούν.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα έργα στις ιαματικές πηγές της Πρέβεζας εξελίσσονται έστω και μετ’ εμποδίων λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύπτονται στη φάση των εργασιών.

Τα έργα από το Interreg θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023.

Από κει και πέρα ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο ήρθε από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη ο οποίος επανέλαβε ότι μία από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ θα αφορά στις ιαματικές πηγές της Ηπείρου, χωρίς προς το παρόν να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτό που έκανε εντύπωση, όχι θετική, είναι το πλάνο προβολής που παρουσιάστηκε. Το πλάνο περιλαμβάνει τις Ιαματικές Πηγές Αμαράντου και Πρέβεζας από την Ήπειρο, Αμμουδαράς στο Άργος Ορεστικό και το Ξινό Νερό.

Το πλάνο που παρουσιάστηκε, τουλάχιστον για τις δύο περιοχές της Ηπείρου, μάλλον αγνοούσε βασικά χαρακτηριστικά και των περιοχών και των ιαματικών πόρων. Οι μελετητές πάντως, μετά από παρατηρήσεις που έγιναν, υποστήριξαν ότι αυτά περιλαμβάνονται στις συνολικές μελέτες και δεσμεύτηκαν ότι θα τις αποστείλουν ώστε να είναι σε γνώση και των τοπικών φορέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ