Η Υπουργός Πολιτισμού για τις κλοπές στις εκκλησίες της Ηπείρου

koniordou eikones

koniordou eikones

Μόλις 21 εικόνες από τις εκατοντάδες που έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο, εντοπίστηκαν και επαναπατρίστηκαν. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που παραθέτει η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, απαντώντας σε αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, με αφορμή σχετικό υπόμνημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μολυβδοσκεπάστου, μετά την κλοπή στην εκκλησία του χωριού.

Οι κάτοικοι μετέφεραν την φωνή αγωνίας και απόγνωσης καθώς το χωριό τους το τελευταίο διάστημα, λεηλατήθηκε, πιθανότατα από Αλβανούς, που εισήλθαν και εξήλθαν με πολύ μεγάλη ευκολία.

«Είναι γνωστό ότι, παρά τις διαρκείς και με κάθε πρόσφορο τρόπο προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη προστασία των κινητών μνημείων- κειμηλίων των ναών και των μονών στις δυσπρόσιτες περιοχές της Ηπείρου, εξακολουθεί να μαστίζεται η περιοχή από κακοποιά στοιχεία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού.

Στη συνέχεια σημειώνει ότι το Υπουργείο αξιοποιεί όλα τα μέσα, καταγράφει τα εκκλησιαστικά κειμήλια αποκτώντας έτσι ένα αποτελεσματικό εργαλείο αναζήτησής του σε περιπτώσεις κλοπών. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις Ιερές Μητροπόλεις, εφιστά την προσοχή στη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας ώστε να αποτραπεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος κλοπής.

Το Υπουργείο, στην περίπτωση των κλοπών, ενημερώνει τις αστυνομικές, τελωνειακές και λιμενικές αρχές της χώρας, τις κεντρικές αρχές στην Ευρώπη καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς ενώ αναρτώνται φωτογραφίες των κλαπέντων αντικειμένων, όταν υπάρχουν, στη βάση δεδομένων της Ίντερπολ.

Επιπροσθέτως το υπουργείο παρακολουθεί τις δημοπρασίες που πραγματοποιούνται από διάφορους οίκους, τόσο στο εξωτερικό, όσο και εντός της χώρας, προκειμένου να ελεγχθεί εάν περιέχουν αντικείμενα τα οποία προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα. Και για την κλοπή των εικόνων από τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Μολυβδοσκεπάστου ακολουθείται η ίδια διαδικασία.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ