Η υποχρέωση της Αθήνας για τις διακομιδές και τις καταγραφές από την Αλβανία

panepistimiako astenoforo

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σχετικά με την νοσηλεία ασθενών από την Αλβανία στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, όμως εν μέσω πανδημίας, το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις.

Αναπόφευκτα αντιδρά και η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Και δικαιολογημένα.

Δικαίωμα στην περίθαλψη και την υγεία έχει ο κάθε άνθρωπος. Ανεξάρτητα από την χώρα, την καταγωγή, την εθνικότητα.

Τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχουν περιθάλψει χιλιάδες κατοίκους από την Αλβανία. Και το κάνουν στο πέρασμα του χρόνου χωρίς ουδέποτε να τεθεί θέμα, χωρίς ουδέποτε να προκύψει πρόβλημα.

Είτε πρόκειται για Έλληνες της μειονότητας, είτε πρόκειται για Αλβανούς!

Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι οι διακομιδές ασθενών από την γειτονική χώρα. Άλλωστε αυτές γίνονται με την έγκριση του κεντρικού κράτους το οποίο οφείλει να δημιουργήσει και ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τον τρόπο και την διαδικασία της μεταφοράς και της νοσηλείας στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα το δημιουργεί αποκλειστικά και μόνο ο ΕΟΔΥ ο οποίος συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και ανακοινώνει στοιχεία.

Προσμετρώντας το σύνολο των θετικών κρουσμάτων που έρχονται από την Αλβανία και χρεώνοντάς τα στο Νομό Ιωαννίνων προφανώς οδηγεί τα Γιάννινα στο κόκκινο και σε ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων με τεράστιες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά..

Οι ασθενείς που διακομίζονται από την Αλβανία στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων –και πρέπει αυτό να γίνεται για λόγους ανθρωπιστικούς και αλληλεγγύης όσο το επιτρέπουν τα πραγματικά δεδομένα- θα πρέπει να διαχωρίζονται στα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής.

Εξάλλου ούτε στενές επαφές έχουν στην περιοχή –έρχονται με ασθενοφόρα από τα σύνορα και όχι από μυστικά περάσματα- ούτε ιχνηλάτηση απαιτείται για την περίπτωσή τους.

Με τον τρόπο αυτό θα αποτυπώνεται η πραγματική επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και με βάση αυτή θα αποφασίζουν οι επιστημονικές επιτροπές.

Η Ήπειρος και οι Ηπειρώτες έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους επί σειρά ετών προς την ελληνική μειονότητα και προς την Αλβανία. Δεν χρειάζεται να την θέτουμε σε δοκιμασία εν μέσω πανδημίας.

Η Αθήνα και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.. Αφενός δημιουργώντας ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τις διακομιδές από τη γείτονα και αφετέρου καταγράφοντας τα στοιχεία αυτά στην πραγματική τους βάση.. Ούτε δύσκολο είναι, ούτε απαιτεί σοφία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ