Ι. Βιτάλης.. Είδος πολυτελείας η φέτα, ντόμινο εξελίξεων απειλεί κτηνοτρόφους και μεταποιητές

feta

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα και την φέτα ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ιωάννης Βιτάλης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Γιάννινα.

Ένα πλέγμα προβλημάτων που γεννά η διεθνής και ενεργειακή κρίση κινδυνεύει να μετατρέψει την φέτα σε είδος πολυτελείας με τεράστιο αντίκτυπο στην κτηνοτροφία αλλά και τους καταναλωτές.

Οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών ενεργειακού κόστους και μείωσης του παραγόμενου αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος συνθλίβουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και σαν συνέπεια έχουν την αναγκαστική μείωση του ζωικού κεφαλαίου, τόνισε ο κ. Βιτάλης, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τιμή του γάλακτος για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.

«Δεν είναι καθόλου υγιής ο τρόπος και ο λόγος της αύξησης του αιγοπρόβειου γάλακτος αλλά ακόμη και του αγελαδινού. Θεωρώ ότι υγιής θα ήταν εάν προερχόταν από την αυξανόμενη ζήτηση. Δεν είναι όμως το προκείμενο. Είναι αναπόφευκτη η επιβράδυνση της κατανάλωσης με αυτές τις υψηλές τιμές που ζητούν οι κτηνοτρόφοι» σημείωσε ο κ. Βιτάλης.

Η τιμή στο ράφι για τη φέτα ΠΟΠ έχει φτάσει κοντά στα 12€ στα σούπερ μάρκετ για την προηγούμενη παραγωγική περίοδο 2021-2022.

Η νέα παραγωγική περίοδος  2022-2023 που αρχίζει σύντομα με κόστος αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι κατά 8-15%  για το πρόβειο ανάλογα  με το μέγεθος της φάρμας,  θα οδηγήσει την τιμή στο ράφι στα σούπερ μάρκετ πάνω από 15€/κιλό ενώ ένα χρόνο πριν ήταν κάτω από τα 10€/κιλό.

Επίσης η συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο συνολικό παραγωγικό κόστος είναι της τάξεως του 80%.

Όπως τόνισε ο κ. Βιτάλης το κόστος από τις αυξήσεις είναι αδύνατο να απορροφηθεί.

«Δικαιολογώ αμέριστα την επιθυμία των κτηνοτρόφων στην απαίτησή τους για αύξηση της τιμής του γάλακτος αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι την αγορά την ορίζει σχεδόν πάντα ο καταναλωτής και με αυξήσεις στο γάλα υψηλής έντασης και κλιμάκωσης, θα  είναι αδύνατο να πουληθεί παραγόμενο προϊόν  φέτας ΠΟΠ , σε τιμές πολύ παραπάνω  από τις σημερινές. Ως  συνέπεια η φέτα να θεωρηθεί προϊόν πολυτελείας και θα πουλιέται όπως το ροκφόρ στη χώρα μας σε μικρές ποσότητες και σε πολύ υψηλές τιμές.

Ο καταναλωτής θα στραφεί προς υποκατάστατα της φέτας, από αγελαδινό γάλα, τύπου λευκού τυριού, κάτι που γίνεται ιστορικά κατά κόρον στο εξωτερικό. Θέλουμε λοιπόν να οδηγήσουμε τη φέτα στην απόλυτη συρρίκνωση της;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βιτάλης.

Τα αιτήματα του κτηνοτροφικού κόσμου προς το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τα ακόλουθα:

1. Μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών από 13% στο 6%.

2. Χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων από κρατικά και κοινοτικά προγράμματα.

3. Μετατροπή του πετρελαίου κίνησης σε «αγροτικής κίνησης».

4. Αυστηροποίηση ποινών για τη νοθεία

5. Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ 5. Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ΕΦΕΤ

6.  Άμεση εκκαθάριση όλων των παλαιών υποθέσεων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στο Υπουργείο

7. Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του Προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος.

8. Τοποθέτηση 2 Μελών (ενός κτηνοτρόφου και ενός Μεταποιητή του ΔΣ της ΕΔΟΦ) στο ΔΣ του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Ο κ. Βιτάλης υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι μεταποιητές είναι αντιμέτωποι με ένα ντόμινο οικονομικών εξελίξεων από το οποίο  και οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να βγουν κερδισμένες από το ράλι αυξήσεων των τιμών αυτών, παρά μόνο να ελέγξουν τις απώλειές τους.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο «πρέπει να κοιτάξει έστω και τώρα προς την πλευρά τη δική μας και όχι των γύρω μας και να πέσει πάνω από τις ανησυχίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε με άμεσες ενέργειες, γιατί δεν γίνεται να ασχολείται με την επανίδρυση και αναβάθμιση και νομοθετήματα και όχι με την επίλυση του εκτροχιασμού που ξεκινάμε να διανύουμε οικονομικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ