Η τσίμα «σήμα κατατεθέν» της Παμβώτιδας

imerida tsima

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωολογίας (Τ.Β.Ε.Τ./Παν. Ιωαννίνων) και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, με θέμα «Ενίσχυση του ενδημικού είδους Pelasgus epiroticus και διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών της Λίμνης Παμβώτιδας».

Η Ηπειρώτικη Τσίμα (Pelasgus epiroticus) αποτελεί ενδημικό είδος της Λίμνης Παμβώτιδας,  δηλαδή το είδος συναντάται μόνο σε αυτήν και πουθενά αλλού στον κόσμο και αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα από τα βασικά αλιεύσιμα είδη της περιοχής. Σήμερα οι πληθυσμοί της έχουν καταρρεύσει και το είδος κρίνεται ως Κρισίμως Κινδυνεύον είδος στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), εξαιτίας των ανθρωπογενών πιέσεων που δέχεται ολόκληρο το οικοσύστημα της Παμβώτιδας τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι η προστασία και η διαχείριση των πληθυσμών της Τσίμας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την παγκόσμια βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, κ. Φίλιππος Φίλιος, ενώ ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί  από τον κ. Βασίλειο Γοργόλη, Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου με αρμοδιότητα στα θέματα Αθλητισμού και Απασχόλησης και τον κ. Βασίλειο Βλέτσα, Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Πρωτογενούς Τομέα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες  του κ. Βασίλη Κουρούτου, Βιολόγου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, και οι ομιλίες της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Ζωολογίας (Τ.Β.Ε.Τ./Παν. Ιωαννίνων) από την κα Όλγα Γκρίζη (Βιολόγο) και τον κ. Ιερεμία Χουσίδη (Βιολόγο, Υποψήφιο Διαδάκτωρ), στις οποίες παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του έργου.

Η Ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του κου Ιωάννη Λεονάρδου, επιστημονικά υπεύθυνου του έργου και Καθηγητή του Εργαστηρίου ΖωολογίαςΤ.Β.Ε.Τ./Παν. Ιωαννίνων, ο οποίος συνόψισε τα συμπεράσματα που προέκυψαν καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος αλλά και πιθανές προοπτικές για το μέλλον. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες καθώς η ημερίδα ανέδειξε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την ιχθυοπανίδα της λίμνης.

                Ικανοποιητική ήταν η προσέλευση του κοινού, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τη λίμνη Παμβώτιδα και το οικοσύστημά της και ιδιαίτερα για την Τσίμα, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια «σήμα κατατεθέν» των Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ