Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη Θράκη οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου σχετικά με την Εγνατία Οδό, το καθεστώς των διοδίων και τη συζήτηση γύρω από την «ακριτικότητα» των παραμεθόριων περιοχών.
Ο Υφυπουργός αναγκάζεται σε καθημερινή βάση με δηλώσεις και γραπτές παρεμβάσεις να δικαιολογηθεί με την τελευταία μάλιστα να αναγνωρίζει το λάθος του αφού ανέτρεξε στα πρακτικά της Βουλής και διάβασε όσα είπε!!!
Όπως εξηγεί, κατά την εκφορά του λόγου του παρέλειψε τη λέξη «αποκλειστικά». Η αναφορά του σχετιζόταν με τη γενικευμένη αίσθηση του ακριτικού χαρακτήρα σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, καθώς οι ρυθμίσεις των διοδίων αφορούν πολλά και διαφορετικά σημεία του άξονα, με πολλαπλές αποχρώσεις και αιτίες ανά περίπτωση.
Φυσικά οι συνεχείς παρεμβάσεις του Υφυπουργού δεν μειώνουν τις αντιδράσεις καθώς πέρα από τα περί «ακριτικότητας» μένει η ουσία του ζητήματος που είναι τα διόδια της Εγνατίας και η κατάργηση της ελεύθερης διέλευσης για τα επαγγελματικά οχήματα.
Το ζήτημα έχει ανοίξει έναν νέο κύκλο δημόσιου διαλόγου στην περιοχή, με τοπικούς φορείς και πολιτικά πρόσωπα να τοποθετούνται για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι ρυθμίσεις στη λειτουργία της Εγνατίας και στο κόστος μετακίνησης.
Αντιδράσεις στη Θράκη
Στη Θράκη, το θέμα έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα, με παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο και ανακοινώσεις που εκφράζουν προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται το ζήτημα των διοδίων σε έναν οδικό άξονα στρατηγικής σημασίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ζήτημα συνδέεται όχι μόνο με το οικονομικό κόστος μετακίνησης, αλλά και με τη γενικότερη συζήτηση για το αν και κατά πόσο οι παραμεθόριες περιοχές αντιμετωπίζονται με ενιαία αναπτυξιακά κριτήρια.
Σε αρκετές παρεμβάσεις, αναδεικνύεται η ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Θράκης, με έμφαση στον ρόλο της Εγνατίας Οδού ως βασικού άξονα σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα και τις αγορές.
Δημόσιος διάλογος για την «ακριτικότητα»
Η αναφορά στην έννοια της «ακριτικότητας» άνοιξε επίσης συζήτηση για το πώς αυτή αποτυπώνεται στις πολιτικές υποδομών, με διαφορετικές ερμηνείες να καταγράφονται τόσο σε τοπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Η συζήτηση επεκτείνεται στο κατά πόσο η αναπτυξιακή πολιτική για τις παραμεθόριες περιοχές πρέπει να συνοδεύεται από ειδικά μέτρα στήριξης, ιδίως σε ό,τι αφορά το κόστος μετακίνησης και τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών όπως η Εγνατία Οδός.
Το πλαίσιο της υπόθεσης
Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών έχουν ενταχθεί σε μια ευρύτερη πολιτική συζήτηση για τη διαχείριση της Εγνατίας Οδού μετά την παραχώρησή της και τον ρόλο των διοδίων στο νέο καθεστώς λειτουργίας της.
Το θέμα παραμένει ανοιχτό, με τη Θράκη να βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιδράσεων και τον δημόσιο διάλογο να συνεχίζεται τόσο σε τοπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Η σιωπή της Ηπείρου
Την ίδια στιγμή, αν και η Εγνατία Οδός αποτελεί επίσης κομβικό οδικό άξονα για την Ήπειρο, δεν έχει καταγραφεί καμία ουσιαστική τοποθέτηση..
Αφωνία από τους βουλευτές, ούτε λέξη από την Περιφερειακή Αρχή, σιωπή από τους Δήμους
Κι ας είναι μεγάλο τμήμα της Εγνατίας στην περιοχή με τα γνωστά κολωνάκια και την μία λωρίδα, ας πληρώνουν διόδια για έναν δρόμο που είτε διευρωπαϊκός είναι και ούτε ασφαλής..