Η προτομή του Μάρκου Μπότσαρη στη γενέτειρά του!

protomi_mpotsariok2

Πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και πλήθους κόσμου, καιρού επιτρέψαντος, η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της επανάστασης του 1821, Μάρκου Μπότσαρη, στη γενέτειρά του, την Κοινότητα Παλαιοχώρι Μπότσαρη του Δήμου Δωδώνης.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία του Δήμου Δωδώνης, του Ιδρύματος Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Σουλίου», με βασικό στόχο να αποδοθεί τιμή σε έναν από τους σημαντικότερους ήρωες της ελληνικής επανάστασης αλλά και να τονιστεί το στοιχείο της καταγωγής του από το συγκεκριμένο τόπο, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό. Η εκδήλωση αποτέλεσε πρωτοβουλία του Ιδρύματος Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη, το οποίο χρηματοδότησε και την προτομή.

Την προτομή του Μάρκου Μπότσαρη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χαραλάμπος Νεονάκης και τα αποκαλυπτήρια του καλλιτεχνικού έργου έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του, με το δικό του γλαφυρό τρόπο, περιέγραψε πλήθος λεπτομερειών από τη ζωή του μεγάλου ήρωα αλλά και την επίδραση που είχε ο βίος του, μετά το τέλος του, στην επαναστατημένη αλλά και τη μετεπεναστατική Ελλάδα. Η Βουλή των Ελλήνων, δια του κ. Τασούλα, προσέφερε στους διοργανωτές και μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, 100 τόμους από τα «Απομνημονεύματα Πολεμικά» του Χριστόφορου Περραιβού, έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Την πανηγυρική ομιλία της εκδήλωσης εκφώνησε η εκπαιδευτικός κ. Ευτυχία Κόκκα.

Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών της εκδήλωσης υπογράμμισαν την αξία της ιστορικής γνώσης για κάθε έθνος. Με την φιλοτεχνηθείσα προτομή, στην πλατεία του χωριού Παλαιοχώρι Μπότσαρη, θα γνωρίζουν πλέον όλοι όσοι βρεθούν εκεί, πως ο τόπος αυτός γέννησε το μεγάλο ήρωα. Ο κ. Ιωάννης Μπανίκας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημητρίου & Αίγλης Μπότσαρη τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί την απαρχή μιας προσπάθειας που θα έχει συνέχεια, με στόχο την ανάδειξη μεγάλων ηρώων της Επανάστασης, τους οποίους γέννησε το Σούλι.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • protomi mpotsari

Ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Με την αποκαλυπτόμενη σήμερα προτομή, επιθυμούμε να ταυτίσουμε τον ήρωα της Επανάστασης του ’21 με τον τόπο που τον γέννησε. Μέσα από το δημόσιο χώρο όπου το γλυπτό εκτίθεται, ο επισκέπτης της περιοχής μας θα μάθει την ιστορία που αρκετά ιστορικά βιβλία δεν κατέγραψαν και έτσι, στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη μετάδοση μιας σημαντικής πληροφορίας. Στους δημόσιους χώρους δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με το παρελθόν τους, λένε οι ιστορικοί της τέχνης. Αυτή την επικοινωνία με την ιστορία θέλουμε λοιπόν, να αποκαταστήσουμε και εμείς με τη σημερινή πράξη μας».

Παρών στην εκδήλωση του Σαββάτου, ήταν ο κ. Κίτσος Μπότσαρης, πεντασέγγονος του Κώστα Μπότσαρη, αδελφού του Μάρκου Μπότσαρη. Ο Κώστας Μπότσαρης διαδέχτηκε τον αδερφό του, όταν αυτός σκοτώθηκε. Ο κ. Κίτσος Μπότσαρης έφερε στην εκδήλωση δύο πιστόλες των Μποτσαραίων, ιστορικά κειμήλια της οικογενείας του.

Εντυπωσιακή η εικόνα τέλος, των μελών του Σώματος Αναβίωσης Σουλιωτών, με τις παραδοσιακές σουλιώτικες φορεσιές και αρματωσιές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Μπέζας, ο ταξίαρχος-διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, κ. Γεώργιος Παππάς, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, υποστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων, κ. Βασίλειος Μουσελίμης, ο Πύραρχος κ. Περικλής Μπότης ως εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης, πρόεδροι Κοινοτήτων και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δωδώνης αλλά και όμορων Δήμων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ