Η Πρέβεζα ενοποιεί τα περιαστικά δάση

monoliti prevezas

Η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για την προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας-ενοποίηση του περιαστικού πρασίνου της πόλης (Δάσος Μονολιθίου. Νεοχωρίου και Κυανής Ακτής) είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας στη σημερινή του συνεδρίαση.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, η οποία “ενοποιεί” το πλούσιο πράσινο που περιβάλλει την Πρέβεζα και έχει ως στόχο την προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας, της ορνιθοπανιδας και της χλωρίδας , αναδεικνύει τη σύνδεσή του με αρχαιολογικούς, ιστορικούς ή άλλους σημαντικούς χώρους και γενικότερα δρομολογεί παρεμβάσεις που θα αξιοποιήσουν τις “οάσεις” που περιβάλλουν την πόλη.

Ειδικότερα για το Μονολίθι προβλέπονται μεταξύ άλλων ανάδειξη φυσικών μονοπατιών του δάσους, την δημιουργία υπόγειας διάβασης και εναέριας πεζογέφυρας με περιπατητικό μονοπάτι και ποδηλατόδρομο με τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.

Για το δάσος του Νεοχωρίου προτείνεται η ανάπλασή του με ενίσχυση της φυσικής βλάστησης και έμφαση στην σπάνια ορνιθοπανίδα του Αμβρακικού Κόλπο αλλά και η σύνδεσή του με περιπατητικό μονοπάτι και ποδηλατόδρομο με το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στο Νεοχώρι ώστε να ενισχυθούν παράλληλες δράσεις και επισκεψιμότητα με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις προτείνονται και για το δάσος της Κυανής Ακτής καθώς και η δημιουργία ενός κέντρου υποβρύχιας εξερεύνησης για καταδύσεις του κοινού το οποίο θα στεγάζεται σε ημιυπόγεια κατασκευή με φυτοδώμα εκτατικού τύπου με αυτοφυή βλάστηση, ώστε να μην αλλοιωθεί το τοπίο.

Δεύτερος εταίρος στην πρόταση του Δήμου είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου και η Σχολή επιστήμης των φυτών τμήμα δασολογίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος., το οποίο και θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών, τρίτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ στην πρόταση συμμετέχει ως τέταρτος εταίρος και η ΕΤΑΝΑΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ