Η πραγματική ομιλία Παπαλέξη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

PAPALEXISΟυδεμία σχέση έχει η ομιλία του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννη Παπαλέξη που εστάλη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης με αυτή που πραγματικά έκανε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Η πρώτη είναι μία μεστή ομιλία που περιλαμβάνει σημείο προς σημείο τις αποφάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου… Μόνο που κρίνοντας εκ του αποτελέσματος από την ομιλία αυτή δεν ειπώθηκε απολύτως τίποτα στο συνέδριο.

Κι αυτό προκύπτει από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της ΚΕΔΕ τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της.

Στην ομιλία λοιπόν του κ. Παπαλέξη δεν αναφέρεται ούτε μία λέξη από όσα υποτίθεται ότι ειπώθηκαν… Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, ενώπιον του Υπουργού, περιορίστηκε στην αφήγηση μιας όντως απολαυστικής ιστορίας με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον οδηγό λεωφορείου του ΚΤΕΛ!

Ιδού λοιπόν τι πραγματικά είπε ο κ. Παπαλέξης:

Τι προλαβαίνω να πω τώρα μέσα σε 2 λεπτά; Εν πάση περιπτώσει, τα πιο πολλά έχουν ακουστεί.

Κύριε Υπουργέ, ήθελα γλαφυρά να σας πω τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στους Δήμους.

Από τους 325 Δήμους, οι 300 περίπου είμαστε μικροί, μικρομεσαίοι στην Περιφέρεια. Αν υπάρχουν προβλήματα πολλών υπαλλήλων, αν υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας ή προβλήματα οικονομικά σε κάποιους Δήμους μεγάλους, ίσως να υπάρχουν, αλλά κοιτάξτε, με όλη την αγάπη και τον σεβασμό που σας έχω, στους 2 – 3 Δήμους που πιθανόν υπάρχουν, γιατί, επαναλαμβάνω, στους περισσότερους Δήμους δεν έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε χρήματα, γιατί ακόμα ούτε να βάλουμε πετρέλαιο στα απορριμματοφόρα δεν έχουμε, σας λέω λοιπόν ότι στους μεγάλους Δήμους ή Υπουργός ήταν αυτός που έγινε Δήμαρχος ή ο Δήμαρχος έγινε Υπουργός.

Άρα λοιπόν, δεν έχει να κάνει με εμάς τους Δημάρχους της πόλης και των πόλεων στην επαρχία, όπου δεν μπορούμε να βάλουμε ανταποδοτικά, την στιγμή που δεν μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο.

Εκπροσωπώ λοιπόν αυτούς τους Δημάρχους. Σας λέω ότι από τις 4 φορές που έρχομαι στην Αθήνα, τις δύο φορές έρχομαι με το ΚΤΕΛ. Θα μου πεις: γιατί έρχεσαι με το ΚΤΕΛ; Ένας λόγος είναι και ο οικονομικός, γιατί πρέπει να πάρω και τον οδηγό, να κάτσω και τρεις μέρες εδώ και έχει κάποιο κοστολόγιο, το οποίο είναι αρκετά σοβαρό. Εκεί λοιπόν, αφού έρχομαι με το ΚΤΕΛ, το ΚΤΕΛ δεν μου παίρνει και εισιτήριο, γιατί θεωρεί τιμή του που ο Δήμαρχος ταξιδεύει με το ΚΤΕΛ, με βάζουν στην πέντε θέση και πιάνοντας κουβέντα με τον οδηγό – γλαφυρά σας τα λέω τώρα να καταλάβετε – και συζητάμε τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έρχεται η ώρα: πόσα λεφτά παίρνεις, Δήμαρχε; Εκεί λοιπόν, επειδή δεν αναφέρεται, γιατί είμαι αξιοπρεπής, κανένας από εμάς δεν είναι άνεργος, εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός και θα με έχετε του χρόνου με 800 € να κάνω τον Δήμαρχο. Όταν καταλαβαίνει ο οδηγός ότι θα παίρνω 800 €, μου λέει: Δήμαρχε, εγώ παίρνω 2.000 € εδώ στο ΚΤΕΛ. Μήπως θες να έρθεις οδηγός στο ΚΤΕΛ; Θέλω να μου απαντήσετε τι πρέπει να του πω. Αυτή την Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλετε και τα επόμενα χρόνια ακούστηκε ότι πραγματικά θα έχουμε πρόβλημα να κάνουμε ψηφοδέλτια, όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο – αφήστε το Δημοτικό, που μπορεί να έχει απαρτία – που θα έχει 100 χιλιόμετρα να κάνει ο άλλος να πάει στο Συμβούλιο, να δούμε ποιος Περιφερειακός Σύμβουλος θα συμμετάσχει για να κάνει απαρτίες και να δούμε τι αποφάσεις θα παίρνουμε.

Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πω ότι είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, όταν δεν έχουμε ούτε πλεονάζον προσωπικό, ούτε είναι τρόπος να διώχνουμε οριζόντια όλους τους υπαλλήλους, όταν κανένας δεν ρώτησε αν έχουμε παραπάνω υπαλλήλους. Εμένα δεν με ρώτησε κανένας. Σας λέω λοιπόν ότι δεν έχουμε παραπάνω υπαλλήλους και όταν εμένα μου παίρνουν δώδεκα και θα σας στείλω χαρτί τώρα ότι έχω έλλειμμα είκοσι, να δούμε τι θα κάνετε. Να μου πάρετε δώδεκα, αυτούς που πρέπει να πάρετε και σας στέλνω χαρτί ότι εγώ έχω προσωπικό που μου λείπει, είκοσι άτομα.

Σαν ΠΕΔ Ηπείρου που συνεδριάσαμε – για να κλείσω – είμαστε σύμφωνοι, τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ότι πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας συντεταγμένα, κλιμακώνοντας τον αγώνα με στοχευμένες δράσεις και έξυπνες δράσεις, εκεί που πονάνε και όχι να κλείσουμε τα Δημαρχεία, που νομίζω το έχουμε συναποφασίσει, όλοι προς τα εκεί κλίνουν, γιατί δεν βοηθάει αυτή η κατάσταση και από εκεί και πέρα, αφού κλιμακώσουμε τον αγώνα και δούμε αδιαλλαξία και δούμε ότι δεν περνάει ο λόγος μας, να φτάσουμε ακόμα και μέχρι τις παραιτήσεις, αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Να είστε καλά, νομίζω ότι τα υπόλοιπα ειπώθηκαν, έχει κατατεθεί και στα πρακτικά το ψήφισμα της ΠΕΔ Ηπείρου και νομίζω ότι σαν Δήμαρχοι, πρέπει να κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας, διότι ενώ χρωστάμε μόνο το 1%, συζητάμε συνέχεια γιατί ποια είναι η διαφορά στους Δήμους. Μα και όλα τα λεφτά να τα πάρουν, τίποτα να μην μας αφήσουν να διαχειριστούμε, το πρόβλημα της χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει καθόλου.

Να είστε καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ