Η πολυφωνική μουσική στο… σπίτι της!

ktismata pogoniou (2)

Στο «σπίτι» της πολυφωνικής μουσικής στο Κέντρο Πολυφωνικού Τραγουδιού Κτισμάτων πραγματοποιήθηκε το 3o Εργαστήριο POLYPHONIA. Η δράση υλοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου στα πλαίσια του Προγράμματος ∆ιασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA II Ελλάδα-Αλβανία στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Πωγωνίου.

Στόχος του έργου είναι η διαφύλαξη και αξιοποίηση σπάνιας και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πολυφωνικής μουσικής που εντοπίζεται στις περιοχές της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας.

Στα πλαίσια του 3ου Εργαστηρίου παρουσιάστηκε το Έργο και η συμβολή του στη διατήρηση του Πολυφωνικού Τραγουδιού ενώ οι καταξιωμένοι μουσικολόγοι κ.κ. Κωνσταντίνος Λώλης και Παναγιώτης Τέλλης παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του μουσικού είδους. Παράλληλα, ο ερευνητής και ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών κ. Θανάσης Βιλτανιώτης αναφέρθηκε στην ιστορία και στην πορεία του πολυφωνικού τραγουδιού.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης επεσήμανε ότι το Πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί την πολιτισμική ταυτότητα του Δήμου κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην χώρο που φιλοξένησε στη δράση. «Επιλέξαμε να κλείσουμε τον κύκλο των δράσεων στα ακριτικά και όμορφα Κτίσματα και στο «σπίτι» της πολυφωνίας, στο Κτίριο Πολυφωνικού Τραγουδιού. Πρόκειται για ένα κόσμημα για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην προστασία, ανάδειξη αλλά και μεταλαμπάδευση του σπουδαίου αυτού μουσικού θησαυρού. Πολύ σύντομα θα λειτουργήσει ως μουσείο αλλά και έκθεση εικονικής πραγματικότητας. Όλη η ιστορία της πολυφωνικής μουσικής αλλά και της παραδοσιακής μουσικής θα είναι συγκεντρωμένη σε αυτές τις αίθουσες. Σε αυτόν τον όμορφο χώρο δημιουργούμε ένα μουσείο με βιβλία, cd, έντυπο αρχείο και κάθε σχετικό υλικό που συγκεντρώσαμε και συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε. Το υπερσύγχρονο στούντιο ηχογράφησης θα φιλοξενεί ομάδες που θέλουν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στη συνέχιση της ιστορίας της παραδοσιακής μας μουσικής. Το μουσείο θα αποτελέσει παράλληλα χώρο εκπαίδευσης τόσο για φοιτητές όσο και για μαθητές που μέσα από βίντεο θα γνωρίσουν τη μοναδική μουσική μας ιστορία» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ