Η Περιφερειακή Αρχή απαντά για την πειθαρχική δίωξη

perifereia fotismos

Με μία γραπτή και εκτενή ανακοίνωση τοποθετείται η Περιφέρεια Ηπείρου μετά την παραπομπή του Περιφερειάρχη και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό με αφορμή αναθέσεις της Περιφέρειας σε εξωτερικούς δικηγόρους.

Η Περιφέρεια στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις είναι απολύτως νόμιμες και βάλλει τόσο εναντίον του Διευθύνοντα Συμβούλου της Αειφορικής Ηπείρου όσο και μέσων ενημέρωσης που προχώρησαν σε αναφορές προς την Αποκεντρωμένη.

Οι ισχυρισμοί της Περιφέρειας

Οι βασικοί ισχυρισμοί της Περιφέρειας ως προς τις αναθέσεις και την πειθαρχική δίωξη είναι τρεις:

-Οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για αναθέσεις σε εξωτερικούς δικηγόρους από το χρόνο σύστασης της Περιφέρειας Ηπείρου (01.01.2011) είναι όλες ομόφωνες ως προς τη διαπίστωση της ανάγκης εξωτερικής ανάθεσης και διαφοροποίηση υφίσταται μόνο ως προς το πρόσωπο του δικηγόρου όχι ως αμφισβήτηση των ικανοτήτων των οριζόμενων, αλλά υπό την έννοια της διεύρυνσης της νομικής εκπροσώπησης της Περιφέρειας.

-Για να στοιχειοθετηθεί πειθαρχική παράβαση αιρετών, ο Νόμος απαιτεί δόλο ή βαριά αμέλεια, κάτι που όχι μόνο δεν αποδίδεται στην κλήση για απολογία αλλά δεν υπάρχει ούτε ως ψήγμα σε οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο.  Άλλωστε δεν θα μπορούσε να αποδοθεί, γιατί συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο:  Βαριά αμέλεια θα υπήρχε εάν η Περιφέρεια αμελούσε να υπερασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των Ηπειρωτών.

-Ο τρόπος λήψης  των ομόφωνων αποφάσεων -ίδιος για πάνω από μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι τα πρόσωπα στην Οικονομική Επιτροπή εναλλάσσονται και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους- αποδεικνύει άλλωστε πως είναι αδύνατο να έχουν συναποφασίσει όλοι αυτοί διαχρονικά να παρανομούν.

Ίδια διαδικασία

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ίδια  διαδικασία εξωτερικής ανάθεσης ακολουθείται σχεδόν από το σύνολο των Περιφερειών της χώρας χωρίς να έχει τεθεί αντίστοιχο ζήτημα από κανέναν άλλο Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το θέμα αυτό απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που ομόφωνα εξέφρασε την υποστήριξή της προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το τελευταίο σκέλος της ανακοίνωσης αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, το οποίο άνοιξε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων με προσφυγή που κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη και ακολούθησαν αναφορές από εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης.

Αν κάτι λείπει από την ανακοίνωση είναι η πολιτική τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής καθώς το θέμα της παραπομπής πέρα από τις νομικές ή άλλες έχει και πολιτικές διαστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ