Η Παραμυθιά τιμά την θυσία των 49 Προκρίτων

mnimeio paramitia prokritoi

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 49 Πρόκριτους της Παραμυθιάς που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής  στις  29  Σεπτεμβρίου  1943.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Σoυλίου «λόγω των εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι λιτές και θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις με περιορισμένο αριθμό επισήμων προσκεκλημένων και πολιτών, για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων».

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη στις εννέα το πρωί με Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας των 49 Προκρίτων.

Στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, το ξημέρωμα της 29 Σεπτεμβρίου 1943, ήρθε να προσθέσει στην ιστορία της μία μαύρη σελίδα και στην ιστορία των εγκλημάτων πολέμου άλλη μία φρικαλεότητα. Ήταν οι εκτελέσεις των 49 προκρίτων όπως έμειναν στην ιστορία.

Tων εκτελέσεων, προηγήθηκε μία μάχη μεταξύ ανταρτών και Γερμανών στην οποία σκοτώθηκαν έξι Γερμανοί. Η μάχη έγινε στην τοποθεσία Σκάλα. Ακολούθησαν τα αντίποινα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού. Υπήρχε μάλιστα και προσδιορισμένη αναλογία για κάθε θάνατο Γερμανού, δέκα εκτελέσεις Ελλήνων.

Αρχικά συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν 11 άτομα από την ευρύτερη περιοχή, συνεπώς για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 60 έμεναν άλλοι 49. Οι συλλήψεις έγιναν τη νύχτα 27 προς 28 Σεπτέμβρη του 1943 και η επιλογή των συλληφθέντων έγινε με βάση κριτήρια όπως ο σημαντικός τους ρόλος στην τοπική κοινωνία και με ενεργό ανάμειξη στη συγκρότηση της λίστας, Τσάμηδων που είχαν συνεργαστεί με τους κατακτητές.

Εκπαιδευτικοί, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, ιερείς, τραπεζικοί και άλλοι, ήταν από την άποψη των επαγγελματικών ιδιοτήτων οι συλληφθέντες και γίνεται φανερό ότι σκοπός ήταν εκτός από τα αντίποινα και η αποδόμηση του κοινωνικού ιστού. Οι συλληφθέντες ήταν 52 αλλά εκτελέστηκαν οι 49 αφού τόσοι «έπρεπε» να χάσουν τη ζωή τους για να τηρηθεί η «αναλογία» που είχαν αποφασίσει οι Γερμανοί.

Οι απελευθερωθέντες έγιναν μάρτυρες την τελευταίων σκληρών ωρών που πέρασαν οι μελλοθάνατοι. Όπως μετέφεραν ο ιερέας Ευάγγελος Τσαμάτος είχε μαζί του το πετραχήλι και τέλεσε νεκρώσιμη ακολουθία, με ψάλτες τους μελλοθάνατους.

Οργανωμένοι εγκληματίες πολέμου οι ναζί, ακολούθησαν πρακτικές που είχαν εφαρμόσει και αλλού.

Έκαναν θόρυβο χρησιμοποιώντας ένα ερπυστριοφόρο για να μην ακουστούν οι φωνές των θυμάτων τους και είχαν υποχρεώσει αιχμαλώτους που στη συνέχεια εκτέλεσαν να ανοίξουν τους λάκκους που θα χρησιμοποιούσαν σαν ομαδικούς τάφους για τους εκτελεσθέντες. Αρχικά οι ναζί απαγόρευσαν στις γυναίκες να πάρουν τους νεκρούς, αλλά την επόμενη ημέρα αυτό έγινε με την παρουσία του Μητροπολίτη Παραμυθιάς Δωρόθεου Λάσκαρη.

Επικεφαλής του αποσπάσματος ήταν ο Alfred Hindelang και η γερμανική μεραρχία Εντελβάις, που βαρύνεται με σειρά εγκλημάτων πολέμου στη χώρα μας, ήταν το στρατιωτικό σώμα που είχε την ευθύνη.

Η θυσία των Παραμυθιωτών μένει ζωντανή και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Δήμου Σουλίου και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ