Η ώρα του κόστους για τα σκουπίδια.. Θωμάς Μπέγκας: Έχουμε plan B’

Προ των ευθυνών τους βρίσκονται πλέον οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου, οι οποίοι στις αρχές Απριλίου έδειξαν ξαφνικό ζήλο για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά έκτοτε είναι σαν να μην πέρασε μία μέρα! Μάλιστα τότε είχε αποφασιστεί η εκπόνηση μελέτης για το κόστος των απορριμμάτων, με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες ξεκινά η λειτουργίας του εργοστασίου. Είναι άγνωστο αν η μελέτη αυτή εκπονήθηκε, όπως είναι άγνωστο –στην κοινή γνώμη τουλάχιστον- και το περιεχόμενό της. Ούτε από την ΠΕΔ Ηπείρου, που είχε την σχετική πρωτοβουλία, ούτε από τους Φορείς Διαχείρισης, υπήρξε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, ενώ μία σύσκεψη που έγινε γνωστή δια στόματος του δημάρχου Ιωαννίνων, μάλλον δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή.

Ο κ. Μπέγκας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την μικρή ανταπόκριση των δημάρχων της Ηπείρου, στην σύσκεψη που είχε καλέσει η ΠΕΔ και η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ζήτησε από τους συναδέλφους του να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων όσο και για τους ΧΥΤΥ σημειώνοντας αυτή την φορά ότι αν δεν τα καταφέρουν τουλάχιστον στην αρχή, θα πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια της Περιφέρειας.

Για τον ίδιο, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, είναι ζητούμενο να λειτουργήσει συνολικά το σύστημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο και όχι αποσπασματικά από τον κάθε δήμο καθώς αυτό θα είναι αναποτελεσματικό. Ωστόσο , και δείχνοντας ότι για την ανταπόκριση του συνόλου των αιρετών της περιοχής κρατά μικρό καλάθι, ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό πως ο δήμος Ιωαννιτών δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια αλλά έχει και σχέδιο Β’ για την διαχείριση των απορριμμάτων του και την μεταφορά τους στην μονάδα και μάλιστα με μικρό κόστος, σπεύδοντας ωστόσο να επαναλάβει ότι το ζητούμενο είναι το σύστημα της σύγχρονης διαχείρισης να λειτουργήσει συνολικά.

Το plan B του δημάρχου είναι άγνωστο, όπως άγνωστο είναι αν η μελέτη κόστους ολοκληρώθηκε.

Στην σύσκεψη του Απριλίου οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου ανέβαζαν το κόστος στα 100 ευρώ τον τόνο, κατά την επίσκεψη στη μονάδα ΑΣΑ, εκπρόσωποι των φορέων το… κατέβασαν στα 70 ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας δεν θα ξεπερνά τα 50!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ