Η νέα μετάλλαξη του Covid-19 έφτασε και στην Ήπειρο

koronaios

Όλο και περισσότερα είναι τα κρούσματα Covid-19 στην Ήπειρο που φέρουν τη νέα μετάλλαξη του ιού. Την μετάλλαξη που αποκαλείται τις μέρες αυτές ως «αθηναική» από τα μέσα ενημέρωσης όμως οι επιστήμονες θεωρούν ότι προέρχεται από τη Νιγηρία και επίσημα δεν φέρει όνομα.

Πρόκειται για το στέλεχος Β.1.1.318 που φαίνεται ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα αλλά χαμηλότερη από αυτή της Βρετανικής.

Τα πρώτα στελέχη σε δείγματα που είχαν σταλεί από την Ήπειρο για ανάλυση από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης είχαν εντοπιστεί πριν αρκετές ημέρες ενώ φαίνεται ότι στην πορεία έχουν γίνει πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Epiruspost και τα τελευταία αποτελέσματα που ήρθαν από το Εθνικό Δίκτυο καταγράφουν ένα υψηλό ποσοστό της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Το στέλεχος Β.1.1.318 αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία αλλά ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών σύμφωνα με την πλατφόρμα GISAID όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σλοβενία,  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Αργεντινή, Γκάμπια, Γκαμπόν και Τουρκία.

Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματισθεί με αυτόν τον τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ