Η μοναδική βιοποικιλότητα του Αμβρακικού!

delfini ne

Την μοναδική βιοποικιλότητα του Αμβρακικού Κόλπου αποτυπώνει  η αναφορά της “Συμμαχίας για τον Αμβρακικό”, η οποία περιγράφει αναλυτικά τα είδη ζωής που μπορούμε να δούμε αλλά και εκείνα που δεν φανταζόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Πιο συγκεκριμένα στον Αμβρακικό ζουν 150 ρινοδέλφινα, 300 είδη σπάνιων πτηνών, 2 είδη θαλάσσιων χελώνων αλλά και 9 είδη σαλαχιών και καρχαριοειδών.

Η περιοχή δεν είχε μελετηθεί ποτέ συστηματικά όσον αφορά στα ελασμοβράγχια, ωστόσο τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφηκαν πολλά απειλούμενα  της συγκεκριμένης ομάδας.

Από τον  Φεβρουάριο του 2022 η η iSea  επικέντρωσε την   έρευνά της στον Κόλπο και εντόπισε μεταξύ άλλων το Κρισίμως  Κινδυνεύων  Πλατυσέλαχο, τον Κινδυνεύων Σταχτοκαρχαρία,το Αετόψαρο, τον Γκριζογαλέο κλπ.

Η σημασία του Αμβρακικού Κόλπου για τους καρχαρίες και τα σαλάχια τα είδη Τρυγόνα  και Μούντριζα είναι μεγάλη ,  ενώ η περιοχή έχει επιβεβαιωθεί  ως τόπος αναπαρωγής για 3 είδη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος By ElasmoCatch, αποδείχθηκε ότι τα περισσότερα άτομα αλιεύονται όταν είναι ακόμη ανώριμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη διατήρηση των πληθυσμών των διαφόρων ειδών στο μέλλον.

Σύμφωνα με την αναφορά της “Συμμαχίας για τον Αμβρακικό”  έχει αποδειχθεί ότι το μέγεθος των ατόμων που αλιεύονται εξαρτάται από το είδος του χρησιμοποιούμενου εργαλείου, π.χ. τα μανωμένα δίχτυα τείνουν να αλιεύουν μικρότερα μεγέθη σε σχέση με τα άλλα δίχτυα και τα βενθοπελαγικά παραγάδια που στοχεύουν σε καρχαρίες μεγάλου μεγέθους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ