Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα προστασίας

MESOG DIATROFHΗ μεσογειακή διατροφή αυξάνει το προσδόκιμο επιβιώσεως, προστατεύοντας το DNA από τις βλάβες, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 4.676 μεσήλικες γυναίκες, συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες με το μήκος των τελομερών στα χρωμοσώματά τους.

Τα τελομερή είναι τα ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).

Καθώς περνούν τα χρόνια, τα τελομερή «κονταίνουν» και τα κύτταρα γερνάνε, με τον ρυθμό της βράχυνσης να επιταχύνεται από την ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, το χρόνιο στρες, τη μοναξιά και την κατάθλιψη.

Η βράχυνση των τελομερών αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων τα οποία κατά κανόνα εμφανίζονται μετά την μέση ηλικία, όπως η καρδιοπάθεια, ορισμένες μορφές καρκίνου και η άνοια. Σχετίζεται επίσης με αυξημένη επιρρέπεια στις λοιμώξεις.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), έδειξε πως γενικώς οι γυναίκες οι οποίες έτρωγαν λίγα λιπαρά και πολλά φρούτα και λαχανικά, διέθεταν μακρύτερα τελομερή.

Ωστόσο η διαφορά ήταν ιδιαιτέρως εμφανής σε όσες ακολουθούσαν όλες τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, καταναλώνοντας κυρίως φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως), ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, και λιγοστά και μειωμένων λιπαρών ζωικής προελεύσεως τρόφιμα.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία και στην μακροζωία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ιμακουλάτα Ντε Βίβο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

Και συνέχισε: «Εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η μεγαλύτερη έως στιγμής πληθυσμιακή μελέτη που εξετάζει την συσχέτιση ανάμεσα στην υιοθέτηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής και στο μήκος των τελομερών σε υγιείς, μεσήλικες γυναίκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ