Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» για τον καρκίνο

diatrofi mesogeiaki

diatrofi mesogeiaki

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι προσφέρει προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όμως, μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρεντερολογικού Καρκίνου, στη Βαρκελώνη, αναδεικνύει ποια συστατικά της μεσογειακής διατροφής απονέμουν το μεγαλύτερο όφελος.

Η κατανάλωση πολλών φρούτων και ψαριών και η μείωση των αναψυκτικών είναι οι τρεις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνει κανείς για να απολαμβάνει προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής.

«Διαπιστώσαμε ότι καθεμιά απ’ αυτές τις τρεις επιλογές σχετίζονται με πάνω από 30% μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης προχωρημένης προ-καρκινικής αλλοίωσης στο παχύ έντερο, συγκριτικά με άτομα που δεν κάνουν μεσογειακή διατροφή. Μεταξύ όσων εφάρμοζαν αυτούς τους τρεις κανόνες, το όφελος αναλογούσε σε σχεδόν 80% μείωση των πιθανοτήτων προκαρκινικών αλλοιώσεων», εξήγησε η Δρ Ναόμι Φλις Ισακοβ από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβιβ.

Οι ερευνητές, μέσω διατροφικών ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν 808 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε έλεγχο ή κολονοσκόηση, κατάφεραν να εντοπίσουν λεπτομέρειες για την καθημερινή διατροφή τους.

Όλοι ήταν 40-80 ετών, χωρίς υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή καθορίστηκε με βάση τα επίπεδα κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και δημητριακών, ψαριών, πουλερικών και την αναλογία μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών, καθώς την ποσότητα κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και αναψυκτικών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εν συγκρίσει με τα άτομα που είχαν καθαρές κολονοσκοπήσεις, όσοι είχαν προχωρημένου σταδίου πολύποδες ανέφεραν ότι κατανάλωναν λιγότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (κατά μέσο όρο 1,9 έναντι 4,5). Ωστόσο, έστω και δύο ή τρία, συγκριτικά με κανέναν, σχετίστηκε με μισές πιθανότητες εκδήλωσης προχωρημένου σταδίου πολυπόδων.

Εν κατακλείδι, όσο πιο πιστά τηρούσε κανείς το μεσογειακό πρότυπο διατροφής τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος να έχει προχωρημένου σταδίου πολύποδες στο παχύ έντερο.

Και αφού συνεκτιμήθηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός πολλών ψαριών και φρούτων και η περιορισμένη κατανάλωση αναψυκτικών ήταν ο καλύτερος τρόπος προστασίας του παχέος εντέρου από τους πολύποδες.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ