Η μεγάλη μέρα… Στο ΕΣΠΑ η λεωφόρος Νιάρχου!

Και έφτασε η μεγάλη μέρα… Η περιπέτεια είκοσι και πλέον ετών για την Λεωφόρο Νιάρχου παίρνει τέλος καθώς το έργο, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Έτσι το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση και η κατασκευή ενός σύγχρονου δρόμου που θα ενώνει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Φυσικά για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, προηγήθηκε πολύ δουλειά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη.

Τον τελευταίο ένα χρόνο η Νιάρχου μονοπώλησε την τοπική επικαιρότητα εξ αιτίας αντιδράσεων από ορισμένους κατοίκους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και της στάσης που κράτησε επί μακρόν ο Δήμος.

Μάλιστα ο τελευταίος είχε συμπεριλάβει τη Νιάρχου στα έργα δεύτερης φάσης στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης που είχε εκπονήσει, θέλοντας να παραπέμψει την κατασκευή της στο μέλλον, αλλά αυτό υποχρεώθηκε να τροποποιήσει μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, εντός κι εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από “σαράντα κύματα” και χρειάστηκαν κοντά στα είκοσι χρόνια για να μπει στο στάδιο της υλοποίησης. Η αιρετή Περιφέρεια από την ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη του, προσπάθησε να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, ώστε ο οδικός άξονας που θα αντικαταστήσει τον σημερινό άκρως επικίνδυνο δρόμο, να διασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών του και να εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής. Η ένταξη του έργου, επιτεύχθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών και με τις συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών της Περιφέρειας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη. Τώρα μπαίνουμε πλέον στο επόμενο στάδιο, αυτό της δημοπράτησης για το οποίο ετοιμάζονται ήδη οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες, ώστε ο πλέον πολυσύχναστος αστικός δρόμος της Ηπείρου, να τεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στη διάθεση των κατοίκων, των φοιτητών και των επισκεπτών του νοσοκομείου».

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οδικού άξονα

Η «Οδός Σταύρου Νιάρχου» συνδέει την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας (Στρατόπεδο Βελισσαρίου) με την είσοδο στον οικισμό Πεδινής. Η συνολική δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε. 31.224.711,96 ευρώ

Στο πλαίσιο του έργου, θα κατασκευαστεί οδός μήκους 4,5 χλμ με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, παράπλευρο οδικό δίκτυο εκατέρωθεν της βασικής αρτηρίας της οδού Νιάρχου και κάθετων οδών για την αποκατάσταση του παράπλευρου οδικού κυκλώματος, πεζόδρομος με ποδηλατόδρομο στη δυτική οριογραμμή και πεζοδρόμιο στην αριστερή οριογραμμή της, ένας πλήρης ανισόπεδος κόμβος σύνδεσης της οδού με την περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, πέντε ισόπεδοι κόμβοι κυκλικής μορφής (roundabout), τεχνικά έργα απορροής ομβρίων και αποχέτευσης οδού, εργασίες σήμανσης, ασφάλισης και ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, περιλαμβάνονται οι μετατοπίσεις των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΙ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να κατασκευαστούν:

•  Βασική Αρτηρία με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένες με κεντρική νησίδα και πεζοδρόμησή της επί των κυκλικών κόμβων.

•  Πεζόδρομος με ποδηλατόδρομο στη δυτική οριογραμμή της βασικής αρτηρίας και πεζοδρόμιο σε όλο σχεδόν το μήκος της αριστερής οριογραμμής.

• Παράπλευρο οδικό δίκτυο εκατέρωθεν της βασικής αρτηρίας της οδού Νιάρχου και κάθετων οδών για την αποκατάσταση του παράπλευρου οδικού κυκλώματος.

• Πλήρης Ανισόπεδος Κόμβος σύνδεσης της οδού με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων (με υπερύψωση της Περιφερειακής Οδού) και εξυπηρέτηση όλων των συνδυασμών κίνησης.

• Πέντε Ισόπεδοι Κόμβοι κυκλικής μορφής (roundabout):
– στη σύνδεση της οδού  με την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας,
 – στη διασταύρωση με οδό Καραϊσκάκη  για την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων του Δήμου Ιωαννιτών,
– στη σύνδεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,
– στη σύνδεση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και  
– στην είσοδο του οικισμού Πεδινής.

• Κιβωτοειδής οχετός υπό τον άξονα της οδού που θα παραλαμβάνει όλα τα όμβρια της περιοχής, σε υποκατάσταση των ανοικτών αποστραγγιστικών τάφρων που διήκουν σήμερα στο δυτικό όριο της οδού.

• Τεχνικά έργα συλλογής των επιφανειακών ομβρίων και αποχέτευσης οδού.

• Έργα Σήμανσης – Ασφάλισης και Ηλεκτροφωτισμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ