Η μαγεία της συντήρησης ενός ευρήματος

Στο πλαίσιο των δράσεων της ΕCCO (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations) για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, θα εορταστεί για πρώτη φορά φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018.

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συντονίζουν από κοινού δράσεις, με στόχο την ανάδειξη της επιστήμης της συντήρησης και τη γνωριμία του κοινού με το σημαντικό έργο του συντηρητή που συμβάλλει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στηρίζει τη συλλογική αυτή προσπάθεια και συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, με την ανάρτηση βίντεο (timelapse) με τίτλο: «Η συντήρηση ενός ευρήματος».

Ένα ρυτό, αγγείο τελετουργικό, σε σχήμα γυναικείας μορφής, που βρέθηκε στη Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας, μεταφέρεται από τον χώρο της ανασκαφής στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Ο θεατής παρακολουθεί την απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθεί ο συντηρητής, για να αντιστρέψει την καταλυτική επίδραση πολλαπλών παραγόντων στα υλικά κατάλοιπα του πολιτισμού, με στόχο την αποκάλυψη των ιστορικών πληροφοριών που αυτά φέρουν αλλά και την καλλιτεχνική τους αξία.

Παράλληλα, σε οθόνη, που υπάρχει στην είσοδο της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, θα προβάλλεται βίντεο με τίτλο:  «Ο κύκλος του αμφορέα» από την Κυριακή 14 έως την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018.

Με αφορμή το ταξίδι ενός τεφροδόχου αμφορέα από την ανασκαφή στο νεκροταφείο του Ορράου, αρχαίου οικισμού κοντά στην πόλη της Αμβρακίας, έως την προθήκη του Μουσείου, ο θεατής παρακολουθεί τη σύνθετη και πολύπλευρη εργασία που συντελείται για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του ευρήματος.

Συγχρόνως, λαμβάνει σφαιρική άποψη για το έργο του συντηρητή, καθώς παρακολουθεί τη συντήρηση και άλλων ευρημάτων, το υλικό των οποίων κάθε φορά αλλά και η κατάσταση διατήρησής τους υπαγορεύουν την εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων συντήρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ