Η συζήτηση που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα κρίσιμο ζήτημα για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα.. την ουσιαστική προστασία των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, όπως η Κρήτη, έχουν ήδη διατυπωθεί δημόσιες παρεμβάσεις και αιτήματα προς την κυβέρνηση, με στόχο τη συμπερίληψη όλων των τοπικών ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων στους καταλόγους που θα προστατεύονται ρητά από τη συμφωνία.
Στην Ήπειρο, ωστόσο, ένα αντίστοιχο θεσμικό μήνυμα δεν έχει ακόμη εκπέμψει.
Η Ήπειρος διαθέτει προϊόντα με διεθνή αναγνωρισιμότητα και ισχυρό αποτύπωμα στην αγροτική οικονομία, με κορυφαίο παράδειγμα τη φέτα ΠΟΠ, αλλά και μια ευρύτερη γκάμα γαλακτοκομικών και αγροτικών προϊόντων που στηρίζουν χιλιάδες παραγωγούς.
Η πιθανή μαζική είσοδος προϊόντων από τρίτες χώρες, τα οποία παράγονται με χαμηλότερο κόστος και χωρίς τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας, περιβάλλοντος και εργασίας, δημιουργεί σοβαρές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η απουσία ρητών εγγυήσεων για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ηπείρου αποτελεί εύλογη πηγή ανησυχίας.