Η κρίση σκότωσε τις επιχειρήσεις… Προ της πτώχευσης τέσσερις στις δέκα στα Γιάννινα!

epixeirisi istoriko

epixeirisi istoriko

Επιχειρήσεις στα όρια της κατάρρευσης… Επιχειρήσεις στα πρόθυρα του λουκέτου… Η εικόνα της Γιαννιώτικης αγοράς, της τοπικής επιχειρηματικότητας, αυτή που αντικρίζει ο καθένας στα κατεβασμένα ρολά και τα αμέτρητα ενοικιαστήρια, αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο στην έρευνα που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Παρότι τα στοιχεία αφορούν στην περίοδο μέχρι το 2014, δείχνουν ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης.. Κάποιες μπορεί ήδη να ανήκουν στο παρελθόν.

Στο ποσοστό του 42,5% ανέρχεται η μείωση του κύκλου εργασιών που παρουσίασαν οι 14.000 επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων στο διάστημα της έρευνας και το 63,83% αυτών των επιχειρήσεων κινδυνεύει με πτώχευση ή διακοπή λειτουργίας, ποσοστό που είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα έτη 2010-2014.

Τα στοιχεία της έρευνας αποτυπώνουν και σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών για επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 15 εκατομμυρίων, μείωση που ξεπερνά το 40%.

Η απώλεια ιδίων κεφαλαίων κατά την περίοδο που αφορούσε η έρευνα φτάνει το 29%.

Η εικόνα ζοφερή…

Αναστρέψιμη;

Μάλλον πολύ δύσκολα, όσο συνεχίζεται το ίδιο μείγμα πολιτικής.

Η μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ήπειρο από το 2010 και μετά, είναι μεγαλύτερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο, η καταγεγραμμένη ανεργία επίσης μεγαλύτερη στα Γιάννινα ενώ ένας ακόμη παράγοντας είναι ο δημογραφικός…

Πρόκειται για παραμέτρους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.. Είναι παράγοντες που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Η έρευνα για την επιχειρηματικότητα έγινε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και βασικοί εισηγητές στην εκδήλωση, στην οποία η συμμετοχή ήταν εξαιρετική μικρή, ήταν ο Δημήτριος Γ. Καμπούρης Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ειδικός επιστήμονας σε θέματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και εξυγίανσης επιχειρήσεων και η Ματίνα Καπρίτσα, Νομικός Δικηγόρος παρ’ Εφέταις, Ειδικός σε θέματα εξυγίανσης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ