Η Κοινότητα Ιωαννίνων και η υιοθεσία του Άλσους

alsos parko

Θέμα από το πουθενά δημιουργήθηκε λίγες ώρες μετά την παρουσία της Δημοτικής Αρχής και της Κοινότητας Ιωαννίνων στο Άλσος, όπου έχουν γίνει εκτενείς εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού του χώρου.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας αρχικά έκανε γνωστή την απόφαση υιοθεσίας του πάρκου, μία κίνηση που έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα πράγμα που την επόμενη μέρα πήρε πίσω με γραπτή ανακοίνωση.

Το θέμα της αποκλειστικής υιοθεσίας πάρκων που υπάρχουν στα όρια της Κοινότητας Ιωαννιτών, έχει συζητηθεί διεξοδικά στο Συμβούλιο της Κοινότητας κι έγινε σαφές, ότι οι ενέργειες που απαιτεί η συντήρηση ενός πάρκου, είναι: εργασίες συντήρησης πρασίνου, απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων- κλαδιών, ευπρεπισμός του πάρκου, προστασία του φυτικού υλικού και αστικού εξοπλισμού (κάδοι, παγκάκια, φωτισμός, σιντριβάνι). Η υιοθεσία ενός πάρκου απαιτεί: 1) Να καθαρίζεται το πάρκο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. 2) Να καθαρίζεται το πάρκο μετά από τυχόν οργάνωση εκδήλωσης ή συνάντησης. 3) Να φυτεύονται λουλούδια στα υπάρχοντα παρτέρια. 4) Να φροντίζονται τα λουλούδια και τα φυτά του πάρκου (πότισμα, βοτάνισμα, κλάδεμα κ.λπ.). 5) Να κουρεύεται ο χλοοτάπητας τους εαρινούς, θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε περίπτωση, που ο χώρος διαθέτει χλοοτάπητα. Στο Συμβούλιο της Κοινότητας, μετά από αναλυτική ανταλλαγή απόψεων, διευκρινίστηκε ότι η Κοινότητα Ιωαννιτών δεν μπορεί, ελλείψει πόρων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού, να αναλάβει κατά αποκλειστικότητα, όλα τα παραπάνω.

Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι η Κοινότητα Ιωαννίτων δηλώνει παρούσα και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στις απαραίτητες εργασίες, δράσεις και πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε όλα τα πάρκα της πόλης μας να είναι καθαρά και προσβάσιμα για όλους.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να αναλάβει εξολοκλήρου όλα όσα απαιτούνται να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή, αλλά στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούν ξανά οι γειτονιές και με επεμβάσεις τοπικής κλίμακας να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύνολο καθαρών, λειτουργικών και πράσινων εκτάσεων που θα είναι προς όφελος των δημοτών. Μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες να αναλάβει ο κάθε πολίτης την ευθύνη που του αναλογεί στους δημόσιους χώρους, πάντα όμως με την αρωγή της Κοινότητας και του Δήμου Ιωαννιτών.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Δήμο Ιωαννιτών κι όλους τους φορείς του τόπου ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνδημότες μας να “υιοθετήσουν” όλα τα πάρκα των Ιωαννίνων, φροντίζοντας ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο τον οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να διαδραματίζουν μέσα στην κοινωνία μας, ως χώροι περιπάτου, αθλητισμού, ανάπαυσης, πολιτισμού, εκπαίδευσης και μάθησης. Είναι γεγονός ότι κανένας δήμος δεν μπορεί να πετύχει στον ευαίσθητο τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και της αναβάθμισης του αστικού πρασίνου χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των ίδιων των δημοτών του», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην Πρόεδρο της Κοινότητας απαντούν τώρα οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωσή της απηχεί τις προσωπικές της απόψεις.

Αναλυτικά αναφέρει: «Η Πρόεδρος ένα μόλις 24ωρο μετά την ανάγνωση των γραπτών της δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους των τοπικών Μ.Μ.Ε περί αποδοχής της υιοθεσίας όχι μόνο του Άλσους αλλά όλων των πάρκων της πόλης, έκανε στροφή 180 μοιρών και ενημέρωσε τους πολίτες για άρνηση της υιοθεσίας του πάρκου, πράγμα που δεν απορρέει από καμία συλλογική απόφαση του αρμόδιου οργάνου της κοινότητας.

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα :

1ο) Θεωρεί η πρόεδρος την κοινότητα Ιωαννιτών πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης απέναντι στη δημοτική αρχή ;

2ο) Θεωρεί πως η ιδιότητα της προέδρου της Κοινότητας Ιωαννιτών υπερισχύει των συλλογικών αποφάσεων του τοπικού συμβουλίου;

3ο) Απαξιώνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για δράση της κοινότητας στο πάρκο του Άλσους από το τοπικό συμβούλιο;

Στην συνεδρίαση του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Ιωαννιτών συζητήθηκαν δράσεις και δραστηριότητες για το Άλσος, όπως π.χ.  η κοπή χόρτων, ο καθαρισμός με εθελοντικές ομάδες, κινηματογραφική ή μουσική βραδιά σε συνεννόηση με το πνευματικό κέντρο ή έκθεση φωτογραφίας, διάθεση αρωματικών φυτών κλπ.”. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης πραγματοποιήθηκε ως πρώτη εκδήλωση η δράση της 24ης Μαΐου με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων». Είναι προφανές ότι η εκ των υστέρων άρνηση της Προέδρου γίνεται καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους .

Η υιοθεσία των δημόσιων χώρων είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη. «Υιοθεσία πάρκου» σημαίνει σύνταξη ενός προγράμματος συνεχών δράσεων και ενεργειών και η κοινότητα αναλαμβάνει αυτή την λειτουργία στα πλαίσια της αστικής κινητικότητας.

Με τις τελευταίες επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, το Άλσος είναι ξανά καθαρό και οφείλουμε να το διατηρήσουμε καθαρό για τα παιδιά μας και τους ηλικιωμένους μας, αλλά και για όλους τους κατοίκους της πόλης μας, που βρίσκουν ένα χώρο αναψυχής στους δύσκολους καιρούς που όλοι μας ζούμε !Για αυτό και θα στηρίζουμε τις δράσεις, τις οποίες προτείναμε ως παράταξη στο τοπικό συμβούλιο και έγιναν αποδεκτές  από την πλειοψηφία των μελών  του, με σκοπό την υιοθεσία του πάρκου από την κοινότητα Ιωαννιτών .

Η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί από την παράταξη μας στο επερχόμενο συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί ή όχι η υιοθεσία του πάρκου και η συνέχιση των δράσεων που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να προασπίσουν τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ