Η Καρέτα γέννησε στις εκβολές του Αχέροντα!

Κάτοικος της περιοχής ήταν αυτός που εντόπισε το πέρασμα της Καρέτα- Καρέτα από τις εκβολές του Αχέροντα και ενημέρωσε τον Φορέα Διαχείρισης.

Το προσωπικό του μετέβη στο σημείο και εντόπισε την φωλιά ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα (Caretta caretta) η οποία ανήκει στα προστατευόμενα είδη.

Το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης τοποθέτησε στηρίγματα γύρω από τον αυγοθάλαμο, για να τοποθετηθεί κορδέλα σήμανσης ώστε να προστατευτεί από τυχόν εκσκαφή ή/και λεηλασία.

Άμεσα θα τοποθετηθεί πινακίδα στο σημείο προς ενημέρωση των λουόμενων για την παρουσία της φωλιάς στην παραλία.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της επώασης των αυγών από την εναπόθεσή τους στον αυγοθάλαμο έως την εκκόλαψη ολοκληρώνεται σε 7-11 εβδομάδες υπό ιδανικές συνθήκες που προϋποθέτουν: προστασία της φωλιάς από εκσκαφή, θήρευση, ποδοπάτημα κ.α., τήρηση ησυχίας και κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Υπάρχει κίνδυνος από την μη τήρηση των προαναφερόμενων συνθηκών, καθυστέρησης εκκόλαψης αλλά και το χειρότερο σενάριο τα αυγά να μην εκκολαφτούν ποτέ!

Ο Φορέας Διαχείρισης υπενθυμίζει μεταξύ άλλων στους πολίτες ότι απαγορεύεται η εκσκαφή της φωλιάς, η απομάκρυνση των αυγών από τον αυγοθάλαμο και η παραμονή τους στην ακτή χωρίς σκίαση, καθώς και το άγγιγμα τους με γυμνά χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ