Η Ηγουμενίτσα κηρύσσει… πόλεμο στο Πανεπιστήμιο.. Παίρνει πίσω τα οικόπεδα και την Εστία!

Πόλεμο εναντίον του Πανεπιστημίου κηρύσσει και επίσημα ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Ο πόλεμος βέβαια είχε ξεσπάσει εδώ και λίγο καιρό όταν το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στις καλένδες το Τμήμα Διερμηνείας. Ο Δήμος έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου όχι όμως και του Υπουργείου το οποίο το μόνο που έκανε τα τελευταία χρόνια είναι να αποδυναμώσει τα Τμήματα του ΤΕΙ και  να μεταφέρει το πλέον ζωτικής σημασίας τμήμα ιχθυοκαλλιέργειας από την Ηγουμενίτσα στο Μεσολόγγι. Στο πλαίσιο ενοποίησης του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο, η Ηγουμενίτσα τελικά είναι αυτή που μένει εκτός ακαδημαϊκού χάρτη.

Το γεγονός από μόνο του μπορεί να δικαιολογήσει τις αντιδράσεις τοπικών φορέων, οι οποίες ωστόσο εκφράστηκαν κατόπιν εορτής και όχι όταν το Υπουργείο για να αφήσει όλους ικανοποιημένους έδινε –στα χαρτιά- ένα τμήμα διερμηνείας το οποίο ουδέποτε περιλαμβανόταν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Ηγουμενίτσας ο… πόλεμος με το ΤΕΙ έγινε και επίσημος πλέον.

Το σώμα, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να πάρει πίσω τις οικοπεδικές εκτάσεις εμβαδού 18 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που είχαν παραχωρηθεί στο ΤΕΙ και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να τις αξιοποιήσει!

Ο Δήμος υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της παραχώρησης καθώς στο ένα οικόπεδο προβλεπόταν να γίνει φοιτητική εστία και στο δεύτερο άλλες κτιριακές υποδομές απαραίτητες για την λειτουργία του ΤΕΙ.

Στο ένα οικόπεδο ωστόσο κατασκευάστηκε η φοιτητική εστία η οποία εδώ και χρόνια μένει στα ντουβάρια. Το έργο ενταγμένο στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, απορρόφησε αρκετά χρήματα όμως δεν αποπερατώθηκε ποτέ. Μάλιστα από την Κοινότητα ζητήθηκαν πίσω χρήματα και φυσικά αυτά επιστράφηκαν.

Όπως ειπώθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι στα κτίρια της εστίας να μεταφερθεί το Αστυνομικό Μέγαρο που σήμερα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Ο Δήμος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το προσεχές διάστημα το κτίριο και τις εκτάσεις όπου χρησιμοποιούνται σήμερα. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του πρώην Ξενία που επίσης είχαν παραχωρηθεί για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργεί ένα νέο δεδομένο και απομένει να φανεί αν θα υπάρξει αντίδραση από το Πανεπιστήμιο και ποια θα είναι αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ