Η Γέφυρα έγινε 18 ετών!

gefira rio antirrio

Δεκαοκτώ χρόνια πριν… 7 Αυγούστου του 2004! Λίγες μέρες πριν η Ελλάδα υποδεχθεί και επίσημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι και σήμερα έργα της χώρας εγκαινιάζεται.

Είναι η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου.

Όραμα του Χαριλάου Τρικούπη ήδη από τον 19ο αιώνα.

Το σπουδαίο αυτό έργο τέθηκε αμέσως σε λειτουργία το 2004 και συνδέει έκτοτε την Πελοπόννησο με την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο.

Το συνολικό κόστος της κατασκευής έφτασε στα 630 εκατομμύρια ευρώ. Στις 25 Μαΐου του 2007, σε ειδική τελετή, ο αείμνηστος πλέον πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έδωσε την ονομασία «Χαρίλαος Τρικούπης» στη γέφυρα και εν συνεχεία έγιναν τα αποκαλυπτήρια εικαστικού έργου με τη μορφή του γνωστού Έλληνα πολιτικού.

Η γέφυρα αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα, καθώς βελτίωσε την καθημερινότητα μέρους των κατοίκων της χώρας συντελώντας μεταξύ άλλων στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Παράλληλα, είναι παγκόσμιο σημείο αναφοράς, καθώς είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα 2.252 μέτρων. Τα θεμέλιά της βρίσκονται σε βάθος θαλάσσης που φτάνει μέχρι και τα 65 μέτρα. Τόσο αυτό, όσο και η διάμετρος των θεμελίων που ανέρχεται σε 90 μέτρα αποτελούν παγκόσμια ρεκόρ για γέφυρα.

Η Γέφυρα λοιπόν ενηλικιώθηκε.. Και άλλαξε για πάντα το τοπίο των μετακινήσεων στη Δυτική Ελλάδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ