Η ευεργετική επίδραση της κανέλας στους διαβητικούς

KANELLAΗ κανέλα μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Επιστήμονες από το Western University of Health Sciences στην Καλιφόρνια μελέτησαν τα στοιχεία που προέκυψαν από δέκα κλινικές δοκιμές, οι οποίες είχαν διεξαχθεί με τη συμμετοχή 543 ασθενών που έπασχαν από την ασθένεια.

Σκοπός των επιστημόνων ήταν να μελετήσουν τις επιδράσεις της κανέλας στα επίπεδα της γλυκόζης και των λιπιδίων, τα οποία διαπιστώθηκε ότι χάρη στη μέτρια κατανάλωση του μπαχαρικού μειώθηκαν σημαντικά.

 

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν κάποια επίδραση στα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Επίσης, η κατανάλωση κανέλας παρουσίασε σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα της λεγόμενης κακής χοληστερόλης (LDL) και στα τριγλυκερίδια. Αντίθετα, συνέβαλε στην ενίσχυση της καλής χοληστερόλης (HDL).

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται ότι η κανέλα ασκεί ευεργετική επίδραση σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της γλυκόζης, της χοληστερίνης LDL και HDL, καθώς και στα τριγλυκερίδια σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2», αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.

Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το ποιά είναι η κατάλληλη δόση για να υπάρξουν όλες αυτές οι θετικές επιδράσεις, ούτε ποιο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει η κανέλα να λαμβάνεται.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της κανέλας στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν επιβεβαιωθεί από πολλές έρευνες, όμως οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι πρέπει να προτιμάται η αυθεντική κανέλα και όχι τα είδη που προκύπτουν από διάφορα μίγματα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Family Medicine.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ