Η ΕΤΑΔ σχεδιάζει να βγάλει στο σφυρί παραλίμνια «φιλέτα»

paralimnio g

Αποκαλυπτική των προθέσεων της ΕΤΑΔ για ακίνητα δίπλα στη λίμνη είναι η απάντηση που δόθηκε μετά από σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης. Η Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων σχεδιάζει την αξιοποίηση της παραλίμνιας έκτασης- φιλέτου προφανώς μέσω του μοναδικού δρόμου που ξέρει, αυτού της πώλησης σε ιδιώτες επενδυτές.

Η πρόθεση της ΕΤΑΔ να προχωρήσει στην αξιοποίηση της παραλίμνιας έκτασης που αποτελείται από έξι γεωτεμάχια προκαλεί μείζον θέμα για την πόλη και φέρει άπαντες προς των ευθυνών τους.

Βουλευτές, φορείς, αυτοδιοίκηση προφανώς θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο αν θα αποδεχθούν την «αξιοποίηση» ή θα διεκδικήσουν την απόδοση της έκτασης αυτής στην πόλη και τους πολίτες.

Πρόκειται για έκταση στην περιοχή της Λινοπούλας- Αγίου Νικολάου Κοπάνων, όπου σε ένα μέρος αυτής είναι σήμερα αναπτυγμένο το εργοτάξιο του Δήμου Ιωαννιτών.

Η απάντηση της ΕΤΑΔ

Η απάντηση στη σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων δόθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στην ουσία αποτελεί το έγγραφο του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ κ. Στ. Βλαστoύ.

Σ’ αυτό αναφέρεται:

 «Σας γνωρίζουμε ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε, έχοντας εντάξει κατά προτεραιότητα σε πρόγραμμα αξιοποίησης τα έξι (6) κυριότητάς της γεωτεμάχια με ΚΑΕΚ 201190603002, 201190603003, 201190603009, 201190603011, 201190603012, 201190603013, κείμενα στην παραλίμνια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων, έχει αναλάβει τα τελευταία τρία χρόνια σειρά από ενέργειες, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Δήμο Ιωαννιτών, την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.

Όπως θα γνωρίζετε, οι επί έτη αυθαίρετες χρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε επιμέρους τμήματα της εκμισθωμένης- από την δικαιοπάροχο της ΕΤΑΔ και της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., 6η Υγειονομική Περιφέρεια προς το Δήμο Ιωαννιτών- έκτασης, αλλά και η εγκατάσταση Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών σε αυτήν, οι οποίες λειτουργούν μέχρι και σήμερα, αποτέλεσαν τροχοπέδη στην αξιοποίηση των ακινήτων αυτών από την εταιρεία μας.

Ωστόσο, η ΕΤΑΔ, με συγκεκριμένες δικαστικές ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων, έχει ζητήσει την απόδοση της χρήσης των γεωτεμαχίων αυτών από το Δήμο Ιωαννιτών και από κάθε τρίτο που έλκει δικαιώματα από την εν λόγω μίσθωση, ενώ διεκδικεί και τα μισθώματα που αντιστοιχούν σε αυτή από το χρονικό σημείο της αυτοδίκαιης περιέλευσης των ακινήτων αυτών από την ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. στην εταιρεία μας, ήτοι, από 27/05/2016. Οι υποθέσεις αυτές εκδικάζονται κατόπιν αναβολών, την 09/03/2022.

Παράλληλα, η ΕΤΑΔ έχει αναθέσει και παραλάβει στις 10/08/2021 τοπογραφική μελέτη και διαγράμματα των εν λόγω ακινήτων, θεωρημένα από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών ως προς τους όρους δόμησης και την εφαρμογή ρυμοτομίας, καθώς μετά και τον καθορισμό των ορίων όχθης- παλιάς όχθης και παρόχθιας ζώνης, κατέστη απαραίτητη η αναλυτική αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης επί των γεωτεμαχίων, προκειμένου μεταξύ άλλων και για την έκδοση άδειας περίφραξής τους, προς αποφυγή μελλοντικών καταλήψεων.

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας της ΕΤΑΔ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι κατά προτεραιότητα ενέργειες της ΕΤΑΔ μέχρι την βέλτιστη για το δημόσιο συμφέρον αξιοποίηση- ευελπιστώντας εντός του 2022 – των εν λόγω ακινήτων, σύμφωνα με τις ανωτέρω διαδικασίες, είναι η απομάκρυνση των αυθαιρέτων κατόχων ως απαραίτητη προϋπόθεση  για την τοποθέτηση της περίφραξης προστασίας αυτών, η αποτροπή της επανάληψης παρόμοιων φαινομένων αυθαίρετης χρήσης και η ανάκτηση του ελέγχου του συνόλου των ακινήτων, παράλληλα με την ολοκλήρωση του διενεργηθέντος τεχνικού και νομικού ελέγχου, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πραγματικές δυνατότητες των ακινήτων προς επιπλέον όφελος της τοπικής κοινωνίας και της παραλίμνιας περιοχής».

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ ΑΕ επισυνάπτει στην απάντησή του προς τον Σταύρο Καλογιάννη έγγραφα που είχε απευθύνει τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών (αρ. πρωτ. 14681/2020), όσο και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων (αρ. πρωτ. 14682/2020), με τα οποία καλούσε τις αρμόδιες Αρχές να προβούν αμέσως στην εκκένωση της εν λόγω έκτασης και των υφιστάμενων κτιρίων από όλες τις αυθαίρετες χρήσεις και να τα παραδώσουν στην ΕΤΑΔ ΑΕ, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ