Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, οι  γνωμοδοτήσεις της και τα φωτοβολταϊκά…

Οι συγγενικές και άλλες σχέσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου με ορισμένους από τους 92 τελικά που θα κατασκευάσουν το φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι θα μπορούσαν να μην αποτελούν καν θέμα συζήτησης, πολύ δε περισσότερο θέμα που θα έκανε τον ίδιο να παρέμβει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Έγινε όμως αλλά σίγουρα δεν είναι το πιο σοβαρό που προκύπτει. Τουλάχιστον σε ουσιαστικό επίπεδο.

Το πιο ουσιαστικό ζήτημα που προκύπτει αφορά αφενός την λειτουργία της ίδιας της Επιτροπής Περιβάλλοντος και τις γνωμοδοτήσεις της για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και τον Δήμο Ηγουμενίτσας που βρέθηκε ξαφνικά με μερίδιο στην ίδια επένδυση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας το θέμα συζητήθηκε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες.

Ούτε στην πρώτη συνεδρίαση, ούτε στην δεύτερη όπου ελήφθη και απόφαση ο δήμαρχος δεν αποκάλυψε την πρόθεση ή την απόφαση για συμμετοχή στο συγκεκριμένο έργο.

Χωρίς λοιπόν απόφαση κανενός θεσμικού οργάνου ο Δήμος έγινε το 92ο μέλος της σύμπραξης που μόνο κατά το ήμισυ αποτελείται από κτηνοτρόφους.

Προφανώς ο δήμαρχος οφείλει εξηγήσεις τις οποίες θα κληθεί να δώσει στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος από την στιγμή που επιλέγει τον δρόμο της σιωπής μέχρι στιγμής.

Για την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και τον αντιπεριφερειάρχη που έχει την ευθύνη της προεδρίας τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα.

Αφενός για την ίδια περιοχή υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση σε άλλα φωτοβολταϊκά, αφετέρου οι γνωμοδοτήσεις για ανάλογα έργα είναι κατά περίπτωση, γεγονός που από μόνο του θολώνει το τοπίο και προκαλεί ερωτήματα.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος επί τρία και πλέον χρόνια δεν κατάφερε να έχει δημιουργήσει ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο για τέτοιου είδους έργα. Έτσι έδωσε δεκάδες αρνητικές γνωμοδοτήσεις –στο παρελθόν είχαν προκαλέσει αντιδράσεις που εκφράστηκαν δημόσια από εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο- ενώ σε λίγες περιπτώσεις γνωμοδότησε θετικά.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με μία επιχειρηματολογία που κρίνεται, γνωμοδότησε αρνητικά για φωτοβολταικό σε περιοχή του Δήμου Ζίτσας και θετικά για το μεγάλο έργο στο Μαργαρίτι.

Η στάση αυτή λοιπόν είναι που γεννά ερωτήματα αφού τα κριτήρια της κάθε αφορά αλλάζουν ή προσαρμόζονται ανάλογα την περιοχή ή τον επενδυτή.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη στοιχείο το οποίο δεν τέθηκε και δεν απαντήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Γνωρίζει ο Πρόεδρος ή τα μέλη της που έδωσαν θετική ψήφο πόσα φωτοβολταϊκά έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι στιγμής για την ευρύτερη περιοχή του Μαργαριτίου;

Όφειλαν να γνωρίζουν πριν γνωμοδοτήσουν για ένα ακόμη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ